Автор Съобщение
the_best
Пуснато на: 18 Май 2010 г. - 22:12 ч.
Здр, моят проблем е следният: родителите ми и много хора от нашето семейство са лекари и те постоянно ме насилват да запиша нешо в тази област. Аз ще кандидатствам в Англия но въобще не искам с това. Наистина в 7 клас влязох профил биология и химия (причината беще едно момче) и наистина уча сериозно по химия, но много пъти съм им казвала, че го правя не толкова от интерес а защото ме е страх от госпожата ( в 9 клас ми се кара на дъската, тогава почти не учех). Вече съм края на 11 клас а сякаш всички се забавляват допълнително да ме объркват.По- голямата ми сестра завърши право и сега 2ра година не може да си намери работа в София, но откъде знаят, че и при мен ще стане така, ако " не ги послушам навреме и не запиша фармация или стоматология и т.н.) Никой не може да каже това със сигурност! Знам че това е Божа работа и че в живота има по-важни неща, за които да се тревожиш и да внимаваш. Надявам се да има хора, които са преминали през подобни ситуации успешно или поне да видя какво ще кажете по моята няколкогодишна вече дилема.
titka
Пуснато на: 19 Май 2010 г. - 16:40 ч.
Привет, това, което ще те посъветвам е на първо място да направиш това, което ти искаш и да отстояваш желанията си пред родителите ти. Няма нищо по-трудно от това да учиш нещо, което не харесваш, още по-малко пък медицина или фармация, все трудни материи, които не са за всеки и ако ги учиш с нежелание ще ти бъдат още по-трудни. Щом ще кандидатстваш в Англия нещата ще се усложнят още повече, не ти казвам, че няма да се справиш, казвам ти да направиш това, което наистина искаш. Колкото до това, че си учила и продължаваш да учиш биология и химия, няма лошо, по-късно ще имаш добра обща култура в тази област и аз записах такъв профил в училище и учих 4 години биология и химия и в 12 клас реших, че ще кандидатствам с математика и френски, за голямо съжаление на учителката ми по биология. Така, че преди да обявиш война на вашите, които толкова много искат да продължиш семейната традиция и да станеш лекар, просто поговори с тях спокойно и им обясни, че не това искаш, че ще го учиш с нежелание и че в крайна сметка се касае за твоя живот, а не за техните амбиции. Успех!
Ангелушка
Пуснато на: 19 Май 2010 г. - 22:53 ч.
Аз почти нямам какво да добавя към горното мнение.
Помисли си хубаво какво наистина искаш ТИ! Никой друг няма правото да взема такова решение вместо теб - да, разбира се, че има и много по-важни неща от висшето образование, но в крайна сметка от него зависят бъдещето ти, професията ти и начинът ти да си изкарваш хляба. Аз също съм 11. клас и вече съм почти ужасена от това, че не съм си избрала какво да уча. Семейството ми ще ме подкрепи, каквото и да реша, или поне така се надявам. Никой не ме насилва, макар че и на нашите много им допада идеята за право или медицина, но съм им казвала много пъти, че трябва да ме оставят - така, ако сгреша в избора си, поне няма да обвинявам никого другиго, освен себе си. Разбирам те и ти пожелавам да направиш правилния избор догодина, без значение дали родителите ти го одобряват или не.
dafi_bs
Пуснато на: 21 Май 2010 г. - 13:39 ч.
така.. може да прозвучи тъпо, но ... по-добре послушай вашите. когато сгрешиш ще обвиняваш тях хих
не се обиждай, но си малка да знаеш какво искаш...
малко хора на 20год. знаят какво искат...
и защо подяволите мислим толкова напред... какво ще работя, когато завърша
исках едно, уча друго... но не защото не ме приеха, а просто аз направих този избор...
има дни, в които много съжалявам за избора си, но не се знае какво щеше да е, ако бях избрала друго...
много пъти съм искала просто да си събера багажа и да замина... но нещо ме спира... за сега няма да се откажа, но не се знае какво ще ми хрумне утре .
Shemet_
Пуснато на: 09 Юни 2010 г. - 13:33 ч.
Стани стриптизъорка.Има хляб в тая работа! :д
Ангелушка
Пуснато на: 15 Юни 2010 г. - 01:08 ч.
По-добре човек да си има и една истинска професия, щото да си стриптизьор(ка) сигурно е готино, но е до време... Или ти лично би се изкефил на една 60-70-годишна дама, която бавно се съблича под звуците на "You can leave your hat on"? (Нямам нищо против възрастните жени, те понякога са много по-красиви от младите девойки, но все пак... )
black_lady
Пуснато на: 24 Юни 2010 г. - 14:27 ч.
НИКОЙ, който е завършил фармация или медицина, не е останал без работа. Поне аз такива познати нямам, а пък, повярвай ми, знам доста хора в София. Това са едни от най-приложимите специалности на света, уважавани във всяка държава. Така че мога да разбера защо вашите толкова държат на това. Истината обаче е, че не са за всеки. Ако не се чувстваш достатъчно заинтересована от химията и биологията, по-добре се откажи и учи това, което ти е интересно. Да си лекар е твърде отговорно, за да можеш да си позволиш да не си 100% отдадена на работата си.