Автор Съобщение
Servantes
Пуснато на: 05 Ное 2009 г. - 01:59 ч.
Дете колабира, погълнало литър енергийна напитка
04 ноември 2009 / News.dir.bg
Петокласник от Пловдив колабира след като изпил цял литър от нова марка енергийна напитка. 11-годишното дете било с пулс 120, цялото треперело и се оплаквало от силно главоболие.
Миналата седмица 11-годишното момче решава, като повечето си съученици, да изпие една енергийна напитка, съобщи EkipNews. То си купува литър от нова марка, която е с много високо съдържание на кофеин. След като я изпива на ученика му прилошава и се налага да му бъде оказана медицинска помощ. Детето получило силно сърцебиене и световъртеж - пулсът му достигнал до 150 удара.
Съучениците му от училище "Никола Вапцаров", които изпили по-малко от напитката, се разминали само с главоболие, предаде БНТ. Заведението, от което е купена напитката, е извън района на училището, но съвсем близо до централния му вход.
Оказва се, че децата масово пият енергийни напитки в училище. Продажбата на енергийни напитки не е забранена, но е въпрос на съвест у търговците да ги продават на деца.
Преподавателите са притеснени че децата ще продължат да си купуват подобни опасни напитки. Но по-тревожен е фактът, че след инцидента родителите не са проявили никаква загриженост за здравето на наследниците си.
Според здравни инспектори, енергийните напитки могат да бъдат много опасни, ако се поемат в големи количества или от деца със сърдечни заболявания. Има случаи, в които това може да доведе до фатален край.
С наредба 37 за здравословното хранене на ученицитета е забранена продажбата на енергийни напитки на територията на училищата.

Из Дир.бг


Тези енергийни напитки са изключително вредни. В тях кофеинът и другите въздуждащи вещества са в огромни дози объркани с вода и захар. Много по-вредни са от кафето, където кофеинът е в пъти по-малко. Вредата за сърцето е огромна. Докато вие се чувствате свежи, то преживява истински стресова ситуация и работи под огромно напрежение. А всички знаете, че стресът е първоисточник на всяка болест. При редовна употреба на тези напитки сърцето се уврежда повече отколкото при тютюнопушене. Нервната система също преживява голям шок, нерви импулси безконтролно тръгват напред-назад из тялото ви и ви дават усещане за жизненост, но цената е много висока за тази временна свежест.
Употребата на тези напитки е опасна за вашето здраве. МНОГО опасна. Пийте кафе, наливайте се с течности за да се разбудите, правете гимнастика, но не се занимавайте с такива чисти химични продукти с остро действие като тези течности. А за комбинацията им с алкохол или опияти не искам да говоря, сами ще се досетите. Аз лично преди да ида на парти вечерно време пия едно кафе и цяла вечер съм на вихара на вълната. Ако не помага след известно време пийте още едно (не повече от 2 кафета, че и те не са съвсем безобидни).
Към тези напитки се развива зависимост. Както знаете кофеинът сам по себе си е вид наркотик, макар и доста слаб. В големи дози обаче и този му ефект се разкрива напълно. Виждал съм хора пристрастени към тези напитки - истински наркомани.
Пазете си здравето и се образовайте. Не може телевизора да ни казва какво е опасно и какво - не. Ние сами трябва да виждаме опасностите и да знаем как да живеем пълноценно.
Българинът не може да разчита на държавата. Ние сами трябва да се грижим за себе си. И ако властите са позволили тази много бавна, но сигурна отрова да се продава свободно, това, не е техен проблем, а наш. Ако ние не се пазим, никой не може да ни опази.
Кажете и на ваште познати да не приемат тези течности.