Това лято със сигурност ще бъде изключително горещо за феновете на клубната етно музика в България, защото на 28 април у нас излезе новият албум на турската сензация “Харем” - Rhythm Forever. 11-те парчета в проекта са изключително заразителни и обещават назабравими екзотични моменти, белязани от магнетичния ритъм на четирите “дарбуки” и топлите хаус вълни, обливащи танцуващите тела. Синтезираните ориенталски мотиви и перфектно изпипаният електронен бекграунд превръщат заглавието в изтънчен и оригинален албум без аналог в световната музикална сцена.

“Харем” е една от най-успешните и интересни групи в Турция за последните няколко години. Музиката им, която е уникален микс между раздвижени ритми, които не могат да ви оставят просто да слушате, без да се разкършите поне малко, и модерни денс и хаус мотиви пожъна голям успех както в Турция, така и в цяла Европа. Групата записа името си и в книгата на рекордите “Гинес” с пърформънс, който събра над 2500 перкусионисти, а последният им албум вече може да бъде намерен и на българския музикален пазар.

Четвъртото заглавие на “Харем” Rhythm Forever съдържа 11 парчета в типичния стил на групата, като със сигурност ще разгорещи до край българските фенове.

Kомпозициите са създадени специално за четирите момчета от водещи турски диджеи, a в пет от парчетата има и вокали, дело на изпълнителите Фънки Си, Елиф и Нери. Записите са направени в популярни студия в Истанбул (“Саръ Ев”) и Кьолн, а в някои от изпълненията участва и турски фолклорен и класически оркестър.

Rhythm Forever се превърна в истинска сезация на денс сцената в Турция, а медиите го определиха като най-динамичното и интересно заглавие на годината. Групата продължава с характерното смесване на уникални ориенталски ритми със силно присъствие на клубни бийтове и елементи. В този албум прави впечатление и наличието на повече турски и арабски мотиви в самите мелодии и инструментала на парчетата, което превръща проекта в интересно етно заглавие.

Това е и първият албум на “Харем”, за обложката на който е снимана жена. “Казваме се Харем, но в групата няма нито една дама. Все пак след дълъг размисъл решихме, че за новия албум ще бъде добре да направим една красива и естестически издържана фотосесия с професионален модел”, обясняват момчетата от групата.

“В крайна сметка се стигна до този образ на “Черния ангел”. Обложката изглежда много загадъчно и красиво – смятаме, че точно такава е и нашата музика”, обясняват те.

“Харем” е група от четирима музиканти - Суат Беркай, Бюлент Айдоудуоулу, Джан Акън и Есер Айгюн, които свирят на класическа турска перкусия “дарбука”, чиято разновидност е позната и в България под името тарамбука. В композициите си те използват и други ударни инструменти като табла, бендир, джембе, кюп, теф, тумба-бонго, асма давул, зил. Музиката на “Харем” е пълна със звуци от различни култури - анадолска, индийска, арабска и латиноамериканска, а горещите ритми, които те създават са примесени със силно денс и хаус влияние, както и някои турски и арабски мотиви като допълнителни мелодии.

Първият им албум излезе през 2000 г. и бе приет много добре на турската сцена. Съвсем скоро проектът се превърна в истински хит в южната ни съседка, като парчетата от него се въртяха във всеки клуб в Турция. Вторият албум на “Харем” пък успя да наложи групата и в радио ефира като едно от най-свежите заглавия на пазара.

Това неизменно доведе до голям интерес на международната сцена, като смесването на ориенталски мотиви, раздвижени ритми и силно хаус влияние в парчетата продължава да впечатлява целия свят.

Албумите на “Харем” са издадени в над 50 държави, а групата е правила коцерти в близо 25 страни. Последваха и съвместни проекти с утвърдени звезди от източна Европа като спечелилата “Евровизия” украинка Руслана ( ремиксът на Dance With The Wolves стана не по-малко популярен от самото изпълнение), както и гръцката суперзвезда Деспина Ванди (и парчетата Opa Opa и Gia). Групата направи и песен заедно с българския дует “Каризма” – Yurudum. Неотдавна “Харем” поставиха и рекорд, с който влязоха в книгата на Гинес – в истанбулския увеселителен център “Майданос Шоуленд” те събраха 2 500 перкусионисти, които свириха едновременно и сътвориха уникален пърформанс.

Четвъртият им студиен проект Rhythm Forever е най-впечатляващото заглавие в дискографията на групата и представя “Харем” като световно утвърдена етно хаус формация. Албумът може да бъде намерен и на българския пазар, благодарение на “Ка Мюзик +”.

Никой не знае кой ще бъде най-слушаният албум това лято, но със сигурност Rhythm Forever ще се превърне в едно от любимите заглавия на феновете на качествената модерна музика у нас.

Парчетата в Rhythm Forever:

1. Clap-The-Buka
2. Sunshine
3. Heart of Percussion
4. Medusa
5. Touch-the-Buka
6. La Pasion Turca
7. Prophecy
8. Feel The Rhythm
9. In the Fairground
10. Dechire (Hot Breeze Mix)
11. Ethnic Vibes.

Със съдействието на Mega Muzik / Ka Music Plus.

Teenzona_team
05 Май 2006 г.

Коментари: 2
chery_chery #1, 10 Май 2006 г.
tiq opredeleno gi biva pravqt spr qka muzika
Bobuu #2, 09 Септ 2006 г.