За първи път на компактдиск част от легендарните записи на оперната ни прима.

“Доживях да чуя глас, който само боговете заслужават”.
Херберт фон Караян

“Гласът на Гена Димитрова е рядко изразителен, огромен и
звънтящ, притежаващ силата на ураган”.
Франко Дзефирели


Компанията Анимато Мюзик/ЕMI издава колекция с избрани оперни изпълнения на великата и незабравима българска оперна певица Гена Димитрова. Записите са направени в периода февруари 1984 година и септември 1985 година в прочутите звукозаписни студиа “Аби Роуд Студио” в Лондон и “Бавариан Мюзик Студио” в Мюнхен. Сега, част от тези легендарни записи от архива на EMI Classics излизат за първи път (след оригиналните издания на винилова плоча) на компактдиск с дигитално ремастериран звук.


Оперни арии от Верди и Пучини.


Българската публика ще може да се докосне до магията на феноменалния глас на Гена Димитрова с музиката на Верди и Пучини. Компилацията “Opera Arias” събира творбите, завинаги свързани с творческия и житейски път на великото ни сопрано. Ролите, с които Гена Димитрова остави златна следа в световното оперно наследство – Аида, Атила, Мадам Бътерфлай, Бохеми, Тоска, Сестра Анджелика и Манон Леско. В албума са включени и откъси от трите, може би, най-трудни драматични роли в оперния репертоар– Турандот от едноименното произведение на Пучини и лейди Макбет и Джизелда от "Ломбардци" (Верди). Роли, които певицата не спира да изпълнява близо 30 години.

“Царицата на Вердиевите гласове”, както многократно е наричана Гена Димитрова от световната музикална общественост, пее във всички престижни оперни театри. Изключителното й вокално майсторство в творби не само от Верди, но и от Пучини, Маскани, Чайковски, Белини, Римски-Корсаков я превръщат в истинска звезда на сцените на "Арена ди Верона", Миланската "Ла Скала", "Метрополитен", "Ковънт Гардън", Виенската Щатсопера и др. Гена Димитрова триумфира в седем поредни сезона на Миланската “Ла Скала”, а по-късно и на сцената на “Метрополитън Опера”.

Гена Димитрова е родена на 6 май 1941г. в село Беглеж, Плевенска област. Първият й учител по музика е Иван Генков, който вижда огромния й талант още като дете. Бъдещата прима пее непрестанно – в къщи, в училище, на полето. През 1959 година тя е приета да следва в Българската Държавна Консерватория в класа на големия български оперен певец и педагог проф. Христо Бръмбаров. На приемния изпит Гена Димитрова изпълнява „Хей Балкан ти роден наш“, а проф. Бръмбаров изрича знаменателната фраза “"Това е глас, който се ражда на сто години веднъж".

Сценичният дебют на Гена Димитрова е през 1967 година в Софийската опера с ролята на Абигайл от "Набуко" от Дж. Верди. През 1970 година тя печели “Международния конкурс за млади оперни певци София” и специализира в Театралното училище към Миланската скала, Италия. В периода 1971-1972 е на турне във Франция с операта "Силата на съдбата" (Верди). През 1972 г. Гена Димитрова печели голямата награда на престижния конкурс за оперни певци в Тревизо, Италия с ролята на Амелия от "Бал с маски" (Верди). Същата година тя дебютира с ролята на Амелия на сцената на “Парма Реджио” в Парма, Италия, където й партнират Хосе Карерас и Пиеро Капучили. От този момент започва изключителната кариера на Гена Димитрова в най-големите световни оперни театри в Италия, Испания, Русия, Германия, Австрия, Чехословакия, Унгария и Южна Америка. През 1973 год., отново с ролята на Амелия, Гена Димитрова дебютира на сцената на Миланската скала. Там неин партьор е Пласидо Доминго.

През 1978г. певицата прави своя дебют във Виенската Щаатсопера с ролята на Тоска от едноимената опера от Дж. Пучини, а две години по-късно е сензационното й участие в "Джокондата" от Пончиели заедно с Лучано Павароти в “Арена ди Верона”. Идва времето на големите драматични роли за Гена Димитрова. В сезона 1983-1984 българското сопрано е солистка в “Ла Скала” с ролите на Турандот, Лейди Макбет и Амнерис от операта "Аида" от Верди заедно с Лучано Павароти. Следва паметният й рецитал в "Барбикан сентър" в Лондон, а в медиите излизат изключително позитивни рецензии от взискателната британска критика. Същата година Гена Димитрова подписва договор с най-голямата компания на Острова тогава, EMI Classics, за студийни записи (част от Вердиевия репертоар е включен в настоящата колекция). След една година, Гена Димитрова отново влиза в студио, но този път, за да запише прочутия си албум с арии от опери на Пучини (“All Puccini Album”, EMI Classics, 1984). Сега част от тези великолепни записи излизат на компактдиск. През 1984 година Гена Димитрова отбелязва двоен дебют с ролята на лейди Макбет – първо на престижния фестивал в Залцбург, а по-късно на сцената на Парижката опера. През 1987 вече световноизвестна, Гена Димитрова триумфира в Метрополитен Опера с Турандот. Следват десет легендарни сезона в Метрополитен с участие в главните партии от оперите "Турандот", "Джокондата", "Момичето от златния Запад", "Тоска" и “Селска чест” от Маскани.

През последните няколко години от живота си, Гена Димитрова води майсторски класове с обещаващи млади таланти и голяма част от времето си посвещава на своите ученици.

Световноизвестната оперна прима - Гена Димитрова - почива на 64 години на 11 юни 2005 г. в Милано, Италия. Тленните й останки са пренесени в родината й, а на поклонението в Софийската опера идват хиляди хора да засвидетелстват любовта си и да кажат последно сбогом на голямата българска певица.

Със съдействието на Анимато Мюзик/EMI.

Teenzona_team
28 Апр 2006 г.

Коментари: 5
katrin_sqchoke #1, 29 Апр 2006 г.
KO DA VI KAJA,PROSTO TAZI JENA E VELIKA!
Slim_shady_girl #2, 30 Апр 2006 г.
ave de 6e q znam taq neiniq stil na peene az li4no go NENAVIJDAM
katrin_sqchoke #3, 30 Апр 2006 г.
trqbva da ceni6 izkustvoto malko pove4e...ne misli6 li?
Slim_shady_girl #4, 30 Апр 2006 г.
NE
katrin_sqchoke #5, 30 Апр 2006 г.
tova e izkustvoto,kulturata i ako nie ne go zenim,to koi?Ne se surdi no razsujdava6 malko primitivno!