След специалната си премиера в предаването за тежка музика Фрактура по ММ в неделя, съвсем новото видео на P.I.F. тръгва в музикалния ефир от тази седмица. Клипът е, разбира се, към най-новия сингъл на бандата – Messiah.

Както стана ясно, момчетата са втвърдили звука за това парче и съответно и видеото влиза в тази по-мрачна стилистика. Режисьор на концептуалната лента е Лъчезар Аврамов, а за стайлинга на групата се погрижиха хората от Chimp, като част от дрехите са с марката Andrew’s Fashion. Вътре виждаме P.I.F. да забиват в призрачно хале, а паралелна история наблюдава как обикновен градски психопат (в ролята Китодар) твори бомба с подръчни материали вкъщи. В крайна сметка психото облича стандартен костюм и куфарче и се отправя към бизнес сграда, където се оказва, че всички изглеждат по абсолютно същия начин и не е ясно кой кой е. С други думи, посланието е, че никога не можем да сме сигурни кой от нас крие бомбата в себе си. И за колко точно е настроил часовника. Нещо против?


***

След три албума и няколко от най-емблематичните за последното десетилетие български парчета, по-рано таиз есен P.I.F. се завърнаха на музикалната сцена с нов, супер модерен звук и сингъла Messiah. Парчето е композирано от Димо Стоянов, аранжиментът е на P.I.F, текстът е отново на фронтмена Димо. Смесването е на Димитър Йончев, а мастерингът е направен в Щатите от Брайън Гарднър, носител на 9 награди Грами и в чието портфолио стоят над 750 имена на известни артисти, с които той е работил като Тина Търнър, Metallica, ABBA.

P.I.F. са:
Димо Стоянов – вокали
Иван Велков – китари, бек вокали
Христо Христов – китари, бек вокали
Павлин Бъчваров – кийборд, бек вокали
Атанас Касабов – барабани, бек вокали
Мартин Николов – бас китара

Дискография
P.I.F. - P.I.F. (2000)
P.I.F. - Pictures In Frames (2001)
P.I.F. - Passion In Fact (2006)
История
Бандата е създадена през 1992 във Варна под името "Resemblance". По това време Димо и Иван са силно повлияни от сиатълския саунд и грънджа и това е водещото в музиката им. През тези първи години те записват над 40 демо парчета, всички на английски.

През 2000 бандата сменя името си. P.I.F. е абревиатура от Patriots In Fashion. Момчетата се местят в София, където записват първия си, едноименен албум. В него влизат 13 парчета, композирани от Димо и Иван, музикалната критика и публиката го приемат супер добре и съответно тавата има солиден комерсиален успех. Песента „Приказка” става безпрецедентен хит. След нея всичко е история - P.I.F. стават масово популярни и са едни от много малкото успешни алтернативни банди в България.

От същия албум хитове стават и парчетата „Вали”, „Пътуване”, „Камбаните”, „Сам” и „Невидимо дете”.

През 2001 бандата завършва своя втори албум "Pictures In Frames". Всичко започва в една отдалечена вила в Рила, там се раждат идеите – след търсено бягство от големия град, цялата въртележка и безсмислие на ежедневието, и вероятно и затова този албум звучи по-дистанциран и свободен. Снима се видео към „Отлъчен”.

Димо споделя, че този албум е писан в много труден за бандата момент. Самият той се развежда, пианистът Любо напуска групата и т.н. Тогава се появява и парчето „Обърквация”, следва и видео, без да е част от албума, понеже имат различно усещане.

През 2005 има малко промени в състава заради лични и творчески причини. В бнадата идват китаристът Христо Христов, басистът Мартин Николов и барабанистът Атанас Касабов.

Последният издаден към днешна дата албум, "Passion In Fact", излиза през 2006 и има леко по-електронно звучене. Според Димо, това е жест към феновете им, защото за тях винаги е било важно да дават вдъхновение на хората, които ги харесват.

През годините P.I.F. се налагат като една от най-яките бг групи със супер силни лайв изпълнения, в неизброимо количество градове в страната. През 2005 бандата прави и успешен тур в Германия и Франция.

Награди
Първият, едноименен албум на бандата, P.I.F., печели наградата за албум на годината на годишните музикални награди на телевизия ММ през 2001. След това бандата има три номинации от музикалните награди на Радио Тангра. Сингълът Невидимо дете от албума "Pictures In Frames" печели наградата на публиката от фестивала „Рок Експлозия”, Бургас.

На наградите на десетилетието на телевизия ММ (9 октомври 2008) бандата беше номинирана в две категории: с „Приказка” в категорията най-добра рок/ алтернативна песен на десетилетието и с едноименния първи албум P.I.F в категорията Най-добър рок/ алтернативен албум на десетилетието.

Със съдействието на Virginia Records.

Teenzona_team
17 Дек 2008 г.

Коментари: 1
Valio1994 #1, 19 Дек 2008 г.
Не е лоша песента