Операта се ражда в началото на 17 век, в двора на гранд дуковете на Тоскана във Флоренция. Именно там, в двореца Пити през 1600, на сватбата на Анри ІV, крал на Франция, и Мария Медичи е изпълнено първото произведение, което може да бъде наречено опера: „Евридика” от Джулио Качини и Джакопо Пери.

Седем години по-късно, в Мантуа, Клаудио Монтеверди представя своя шедьовър в жанра - творбата „Орфей”. Монтеверди е първият голям майстор в оперния жанр, който използва новия стил речитатив в пълно съзвучие с текста, дълбочина на оркестралната палитра и драматично значение на хора. Неговите последователи заемат забележително място в историята на италианската опера – от Рим до Верона и Милано и от Неапол до Венеция, където през 1637 г. е открит първият платен театър за публика. По това време Вивалди ръководи театър „San Angelo” във Венеция, но Верона е града, където през 1735 поставя произведението „Баязид” в „Teatro Filarmonico”.

Между 1706 и 1710, докато пътува из Италия, за да усвоява музикалните стилове на полуострова, саксонецът Георг Фридрих Хендел е завладян от неаполитанската и венецианска опера. Малко след това той се установява в Англия и се опитва да запознае с мелодичната лекота на италианската опера страната, където през 1689 Хенри Пърсел вече е представил драматичните си идеи чрез „Дидона и Еней”.

Композиторът с италиански произход Жан-Батист Люли изгражда френската опера по времето, когато италианската опера е на особена почит във Франция. Той адаптира музиката към ритмиката и поетиката на френския език. Един от последователите му е Жан-Филип Рамо, който значително разширява езиковото съзвучие в операта и подобрява драматичната достоверност, така характерни за френската опера през 18-ти век, докато германецът Кристоф Вилибалд Глук се заема с реформирането на величествената френска опера, което води до противоречиви диспути.

Поразителната личност на Моцарт доминира света на операта през последните 20 години на 18-ти век. Трагичните аспекти на неговите велики опери са в противовес с комичното, в развитието на сюжетната линия или характерите: „Così fan Tutte” е озаглавена „опера буфа”, докато „Дон Жуан” носи подзаглавие „драма джокозо”. „Вълшебната флейта” е написана по немско либрето и съчетава символизъм и фантазии в смесица от комични сцени и религиозни алегории.

Най-значимите фигури в Италия през първата половина на 19-ти век са Гаетано Доницети и Джоакино Росини, последният останал и със своето безценно чувсто за хумор. И двамата показват подчертан вкус към бел кантото и вокалното богатство. По-късно, във Франция, Шарл Гуно разгръща забележителните си възможности като композитор, докато възхитителните творби на Хектор Берлиоз възвестяват новия стил във френското вокално композиране. Жак Офенбах, който работи в Париж, прилага своя добре познат замах в царството на оперетата, а Рихард Хойбергер триумфира във Виена в същия вид репертоар. Втората част на 19-ти век е белязана в Германия от Рихард Вагнер, а в Италия от Джузепе Верди, който с „Дон Карлос” представя на публиката едно от най-завършените и великолепни оперни произведения. След Верди в Италия доминира Джакомо Пучини [създал шедьовъра „Тоска” през 1900], докато в Германия Вагнер е „наследен” от Рихард Щраус, който оставя следа като проницателен бароков композитор с произведението „Ариадна от Наксос”.

OPERA NEW GENERATION
Съдържание

CD 1 72.55

1 MOZART
Die Zauberflöte Der Hölle Rache Natalie Dessay
2 Don Giovanni Deh vieni alla finestra Peter Mattei
3 Don Giovanni Finch'han dal vino Peter Mattei
4 Le nozze di Figaro Porgi amor Véronique Gens
5 Così fan tutte Come scoglio Elina Garanc˘a
6 Die Zauberflöte Ach, ich fühl's Dawn Upshaw
7-8 GLUCK Orfeo ed Euridice
Che farò senza Euridice David Daniels
9 MONTEVERDI L'Orfeo
Possente Spirto Ian Bostridge
10-11 PURCELL Dido and Aeneas
When I am laid in earth Susan Graham
12 HANDEL Aci, Galatea e Polifemo
Fra l'ombre e gl'orrori Laurent Naouri
13 Rodrigo Empio fato, e fiera sorte Sandrine Piau
14-15 Serse Ombra mai fù Anne-Sofie von Otter
16 Semele Awake, Saturnia Stephanie Blythe
17 VIVALDI
Bajazet Dov'è mia figlia Ildebrando d'Arcangelo
18 Bajazet Anche il mar Patrizia Ciofi
19 Giustino Vedrò con mio diletto Philippe Jaroussky
20 RAMEAU Castor et Pollux
Tristes apprêts Véronique Gens
21 Platée Aux langueurs d'Apollon Patricia Petibon


CD 2 77.57

1 DONIZETTI L'elisir d'amore
Una furtiva lagrima Rolando Villazón
2 ROSSINI
La Cenerentola Nacqui all'affanno Vivica Genaux
3-4 Guglielmo Tell S'allontanano alfin… Selva opaca
Katia Ricciarelli
5 DONIZETTI Lucie de Lammermoor
Tombe de mes aïeux Roberto Alagna
6 BERLIOZ Benvenuto Cellini
Mais, qu'ai-je donc ? Joyce DiDonato
7 GOUNOD Roméo et Juliette
Ah ! Je veux vivre dans le rêve Natalie Dessay
8 VERDI Don Carlos
Elle ne m'aime pas José Van Dam
9 PUCCINI Tosca
E lucevan le stelle Rolando Villazón
10 OFFENBACH La Grande-Duchesse de Gérolstein
Ah ! Que j'aime les militaires Felicity Lott
11 La Belle Hélène Au Mont Ida Yann Beuron
12 HEUBERGER Der Opernball
Im chambre séparée Felicity Lott
13 R. STRAUSS Ariadne auf Naxos
Seien wir wieder gut! Sophie Koch
14 Großmächtige Prinzessin Sumi Jo

Със съдействието на Анимато Мюзик/ EMI.

Teenzona_team
16 Авг 2007 г.

Коментари: 1
mani123 #1, 20 Авг 2007 г.
хубава статия () и хубава музика...