снимка: Форум Филм България

Многооки, еднооки, многозъби, еднозъби, розови, лилави, зелени, с крила, еднокраки и многокраки – това са студентите от новия випуск на най-престижната школа по плашене и писъкосъбиране в целия чудовищен свят – авторитетния Университет за таласъми.

Всяка година там се събират причудливи и ученолюбиви таласъми, които искат да придобият академични познания как да бъдат страховити и да усвоят майсторството на плашенето. Този випуск ще се окаже по-специален, защото в него се подвизават готиният Джеймс П. Съливан – Съли и не толкова отраканият Майк Вазовски.

На български ще чуем двамата забавни анимационни герои с познатите гласове на Георги Тодоров (Съли) и Теодор Елмазов (Майк). Редом до тях, в капаните заложени по пътя към заветната диплома, попадат техните колоритни приятели от братството на „Оозма Капа“ и не толкова ярките им опоненти.

Ранди Богс, който на български ще чуем с гласа на Любомир Младенов, е „заекът” в братството, а Дон Карлтън, с гласа на Николай Пърлев, е най-зрелият член и един от създателите на „Оозма Капа“, завърнал се отново в университета за мечтаната от него кариера в областта на плашенето. В живописната група студенти се промъква и Скот Скуиши Скуибълс, озвучен на български от Момчил Степанов. Скот  придава нов смисъл на определението „неопределен“ и си пада малко странник, с широко отворени към света очи. Буквално раздвоени в своите разбирания, братята Тери и Терри Пери, може и да започнат да мислят като една глава, ако поне за малко спрат да спорят помежду си и поработят  със своите приятели от „Оозма Капа“. Арт, който ще чуем на български с гласа на Петър Калчев, е вечният свободен дух - мистериозен таласъм със съмнително минало.

На първо място сред онези причудливи, своенравни създания, които успяват да изкарат страха на братята от „Оозма Капа“ в Университета за таласъми е легендарното плашилище декан Сухарска, която ще чуем с гласа на Тамара Войс. За сериозната крилата преподавателка има таласъми плашилища, които заслужават вниманието й, и всички останали таласъми, които на практика не съществуват за нея.

Режисьор на приключението Университет за таласъми е Дан Сканлън („Колите”), а продуцент е Кори Рей („В небето”, „Феноменалните”, „Таласъми ООД”). Музиката е дело на новоприетия в рокендрол Залата на славата и носител на множество награди  Ранди Нюман („Таласъми ООД“, „Играта на играчките 3“).

Официалната премиера на Университет за таласъми у нас е на 21 юни 2013 г. в кината на 3D и 2D. Актуална и любопитна информация може да намерите на официалната българска фейсбук страница на Disney Studios - www.facebook.com/DisneyStudioBulgaria.  

Teenzona_team
28 Май 2013 г.