cнимкa: sxc.hu

Животните и растенията, живеещи в езерата и реките, са най-застрашените видове на Земята, защото техните екосистеми се разпадат, съобщиха учените, предаде Ройтерс. Те призоваха за създаването на ново партньорство между правителствата и учените, за да се предотврати изчезването на видовете чрез замърсяване, разширяване на градовете, разрастването на фермите за изхранване на населението, климатичните промени и инвазивните видове.

Правителствата се заеха да намалят загубата на всички видове до 2010 г. в световен план. "Погрешното управление и нарастващата нужда на човека от вода са причина сладководните екосистеми да се разпадат, което прави видовете, живеещи в тях най-застрашени на Земята", според научната организация "Диверситас". Видовете, живеещи в сладководни води, са "четири до шест пъти по-застрашени от земните и морските им братовчеди". Рибите, жабите, крокодилите и костенурките са само част от тези видове, отбелязва БГНЕС.

На форума на ООН през 2002 г. за развитието на Земята в Йоханесбург световните лидери се съгласиха да намалят значително загубата на биологическото разнообразие на планетата. "Промените в екосистемите и загубата на биоразнообразието продължават да се ускоряват. Тази тенденция се очаква да продължи и в бъдеще", заяви Джорджина Мейс от Кралския колеж в Лондон, която е и зам.-председател на "Диверситас".

Източник: Dariknews.bg

Teenzona_team
12 Окт 2009 г.