снимка: www.sxc.hu

Американски учени са установили, че звуци, чути по време на сън, могат да подобрят резултатите на тест за запаметяване. Това потвърждава, че мозъкът остава активен по време на сън, информира БГНЕС, позовавайки се на bTV.

Учени под ръководството на проф. Кен Полър от Северозападния университет на Илинойс поискали от 12 участници в изследването да свържат 50 образа със случайно подбрано място на компютърния екран. Всеки образ бил свързан също със звук, например образът на чаша вино - със звук от счупена чаша. След като запомнили мястото на обектите на екрана, участниците заспали, като мозъчната им дейност била измерена с помощта на електроди. Когато участниците се събудили, учените поискали от тях да си спомнят местата на всичките 50 образа. Нито един участник не заявил, че е чул какъвто и да било звук.

Участниците обаче си спомнили по-точно местата на образите, свързани със звуци, които са чули, докато са спали. Изследването позволява да се открият границите на онова, което се случва с паметта по време на сън, заяви Джоуел Вос от екипа.

Източник: Dariknews.bg

Teenzona_team
23 Ное 2009 г.

Коментари: 1
Servantes #1, 23 Ное 2009 г.
Винаги съм считал, че мозъкът е доста мощен орган, но човечеството си няма и бегла представа все още как да го използва пълноценно.