Малко след като Nightwish издадоха своя бест-оф албум “Highest Hopes”, групата записа лайв-албума си “Краят на една ера” преди броени дни в Хелзинки. Атмосферата на “Хартуол Арена” беше както еуфористична, така и тъжна. Това беше последният концерт от продължилото година и половина световно турне на групата.
За съжаление заглавието на албума съвпадна с един тъжен момент – Таря вече не е част от Nightwish.
Това е пълният вариант на отвореното писмо, което групата връчи на вокалистката в края на спектакъла.

“Скъпа Таря,

Настъпи моментът, в който трябва да решиш дали историята на Nightwish ще свърши тук или ще продължи за неопределен период от време. Ние работихме в този състав цели 9 години, но все още не сме готови да се откажем. Nightwish е начин на живот, нещо, за което си заслужава да се живее и ние сме сигурни, че не можем да се разделим с него.
Също толкова сигурно е, че ние не можем да продължим с теб и Марчело повече. Пред последната година се случи нещо много тъжно, за което аз мисля ден и нощ. Твоето отношение и поведение вече няма място в Nightwish. Става дума за черти, които никога не бих повярвал, че ще видя у стар приятел. Хора, които не говорят помежду си цяла година, не принадлежат към една група.
Ние сме въвлечени в една индустрия, където бизнес страната е необходимо зло и нещо, за което да се притесняваме през цялото време. Ние сме също така група, която винаги е създавала музиката си от сърцето, заради приятелството и заради самата музика. Удовлетворението на съзнанието винаги е било по-важно от парите! Nightwish е група, Nightwish е емоция.
За теб, за жалост, бизнесът, парите и всичко останало, което няма нищо общо с тази емоция, станаха много по-важни. Ти си изпълнена в по-голяма степен с чувството, че жертваш себе си и музикалната си кариера за Nightwish, отколкото с мисълта какво получаваш от Nightwish. Този начин на мислене аз прозрях от следните две неща, които ти ми каза в самолета за Торонто: "Аз нямам нужда от Nightwish повече" и "Запомни, Томас, мога да напусна тази група във всеки един момент, давайки ти само един ден предизвестие".
Аз просто не мога да продължа да пиша песни, които ти да пееш.
Ти явно винаги си се възприемала само като гост-музикант в Nightwish. Е, гостуването ти вече свърши и ние продължаваме с нова вокалистка. Сигурни сме, че това е колкото облекчение за теб, толкова и за нас самите. Прекалено дълго се чувствахме зле.
Ти ни увери, че този албум на Nightwish ще е последният за теб. Но ние останалите искаме да продължим докато огънят още гори. Затова не виждаме смисъл да започваме следващ албум с теб като вокалист. Четиримата сме поставяни в тази ситуация безброй пъти, но вече сме наясно какво искаме да правим с живота си. Това е стъпката, която трябваше да предприемем. Миналата година в Германия ти заяви, че не желаеш да прекарваш повече от две седмици на турне. Много добре си спомням как каза да забравим за САЩ и Австралия, защото разходите са много, а печалбата малка.
В няколко интервюта съм споменавал, че ако Таря напусне бандата, това ще е краят на Nightwish. Просто хората биха го възприели по този начин. Nightwish обаче е пейзажа на душата ми и аз не съм готов да сложа край заради един човек. А това е човек, който иска да се развива в друга поскока и чийто ценности не съвпадат с моите.
Знаеш, че ние никога не сме се притеснявали от факта, че не участваш в писането на песните. За 9 години ти нито един път не дойде с нас на репетиции преди да влезем в студио. Да не споменаваме факта, че винаги искаше да летиш отделно с твоя съпруг. Вярно е, обаче, че ти си неоспорима част от облика на Nightwish. Но ние приехме всичко освен твоята алчност, подценяване на феновете и нарушаване на всичките обещания. Петимата решихме, че групата ни ще е приоритет номер едно през 2004-2005 г. Но ни намери много по-важни неща, на които да се посветиш. Красноречив пример за това беше концертът в Осло, където всички билети бяха разпродадени, но ти реши, че трябва да го отменим. Приятелите, соло ангажиментите и кинопрожекциите се оказаха по-важни за теб. Това бяха думите на Марчело, които той написа в имейл, обяснявайки отказа. И това е само един от многобройните примери. Аз лично не мога да се сетя за по-лош начин на пренебрегване на феновете и показване на безочлив егоизъм.
Nightwish е начин на живот и работа за много хора. За всеки един от нас, както и за всеки фен на групата. Заедно с теб не можем повече да поддържаме подобни ангажименти.
Дълбоко в себе си не знем кой от двамата ни накара да вземем това решение. По някакъв начин Марчело те превърна от онова прекрасно момиче в дива, която вече не се държи и не пее по същия начин. Факт е, че ти беше убедена в своята незаменимост в Nightwish.
Очевидно ти обвиняваш нас за стреса и нещастието, в което си изпаднала. Ти мислиш, че ние не те уважаваме и не се интересуваме от твоите чувства. Повярвай ни, ние винаги сме изпитвали огромно уважение към теб като прекрасна певица и приятелка. Много често през последните 2-3 години плановете на групата се съобразяваха с твоето емоционално състояние. Ти винаги искаше повече пари след концертите ни. Това твое отношение към парите ни разочарова най-много!
Надяваме се, че за напред ще слушаш повече сърцето си, отколкото Марчело. Културните различия в комбинация с алчност, опортюнизъм и любов е една много опасна комбинация. Не се погубвай!
Това решение не е нещо, с което сме особени горди, но ти не ни остави никакъв избор. Бездната между нас е твърде широка. И решението е взето от нас четиримата, неанонимно. Вече сме изпуснали момента, в който нещата можеха да се оправят с разговори.

Всичко хубаво в живота и в кариерата ти.

Томас

Емпу Юкка Марко”

Със съдействието на Virginia Records.

Teenzona_team
29 Окт 2005 г.

Коментари: 8
sweeteli #1, 29 Окт 2005 г.
Ужас това е една страхотна група,а без вокалистката си те няма до никаде да стигнат-даже невярвам да останат заедно останалите музиканти повече.... еее много жалко аз лично много ги харесвах
teen_baby_girl #2, 30 Окт 2005 г.
уфффф как се стреснах.....-но това е друга тема!лчно аз никога ма не съм слушала техни песни и нз дали са добри!
JoInTgIrL #3, 30 Окт 2005 г.
Знае ли се...Може пък да си намерят по-добра и по-готина вокалистка Аз лично много ги харесвам като група,но таз Таря малко ме дразни .....
love_in_amerika #4, 31 Окт 2005 г.
ne sum gi slu6ala nikoga.moje i da sa dobri pevci
black_lady #5, 31 Окт 2005 г.
Nightwish са невероятна група... казвам "са", а не "бяха" защото не само една вокалистка прави групата, макар и тя да представлява голяма част от имиджа й не се сещам за друга подобна група, където вокалистката да е имала толкова добри оперни вокали... имайки предвид тяхната слава обаче и фактът, че сами са пожелали да изгонят Таря, то аз съм склонна да мисля, че ще си намерят или дори вече са намерили по-добра да я замести с нетърпение очаквам следващият им албум...
deni_12 #6, 07 Ное 2005 г.
abeeeeeeeeeeeeeeee ne sum mnoo suglasna ama adi da ne razpalvam strasti.a pojelavm na vsi4kite im fenove da sa dovolni 4e grupata ne im se razpada a SI stoi zdravo na mqstoto
pcd_sun #7, 24 Мар 2006 г.
EEEEEEEEEE!Tva e staro info ma 6e pi6a: Taq grypa e velika!Ima veliki pesni i Tarja Turunen e velika!!!
BeBszz1 #8, 26 Юни 2007 г.
e we4e ima nowa wokalistka ujasna e tarja ne trjbwa6e da se maha mn e gotina