Умопомрачителната банда, която ни достави “Here It Goes Again”, най-гледаното видео на десетилетието (дори семейство Симпсън му направиха пародия), се завръща. Те никога не почиват на стари лаври, та и сега OK Go се подготвят да нагазят във всяка територия, само не и вече позната. Всичко това ще се случи в новия албум Of The Blue Colour Of The Sky, който ще излезе на 12 януари 2010 от Capitol Records/ EMI, за България – Анимато Мюзик.

Албумът ще съдържа 13 трака и е дълго чаканият наследник на бурно признатия им Oh No, от който излезе видеото, наградено с Грами през 2007 “Here It Goes Again“ (което регистрира толкова гледания, че помогна на тогава все още прохождащият YouTube да се превърне в институция).” Of the Blue Colour of the Sky е планиран да излезе в самото начало на 2010 и от сега е една от най-чаканите и обсъждани премиери. Според Кълаш, новият албум е много различен от предишните неща на OK Go. “Не толкова посоката е различна. Мисля, че просто изразходвахме китарните си идеи от тийн периода ни и сега се влияем повече от корените си. Има много от Purple Rain в този албум – нещо, което не съм спирал да слушам, откакто бях на 11.”

Кълаш добавя също, че заглавието на новия албум идва от една книга от 1876, описваща теория, според която синята светлина лекува всякакъв тип болести. Както може и да се очаква от албум, повлиян от Принс и чудати учени от 19 век, той е едновременно танцувален и съзерцателен; интроспективен и сюрреалистичен.

Вътре има парче за земята преди да стане кръгла, изпята от името на човек, който може да се мести в пространството, благодарние на мисълта си; с много от груува, който и преди OK са ни доставяли. “Започнахме тези парчета с груув” – разказва Деймиън. „В началото бяха само на основата на емоция, без припеви или идеи за текст, след това всичко се насложи.”
След Oh No от 2005, записано почти на живо и с минимална преработка след това, и EP-то им от 2008 You’re not Alone, с участието на тромбон бандата Bonerama и в подкрепа на жертвите на урагана Катрина, този нов звук сега идва като изоставяне на всичко до момента.

Фънкарски парчета като “Skyscrapers”, “All Is Lost”, “White Knuckles” и вдъхновеното от Принс “WTF?” показват неудържимите приключенски подводни води в албума. „Това е най-многопластовият ни албум” – категоричен е Деймиън.

Продуциран е от (екс-Mercury Rev) Дейвид Фридман (Flaming Lips, MGMT). А Деймиън потвърждава изключителния му стил на работа в усамотеното му студио във Фредония, Ню Йорк: „Бяхме там, за да работим, през цялото време валеше сняг и ние просто живеехме единствено и само с песните. Трябваше да караш 15 минути, за да отидеш някъде да пиеш кафе.”

Изумително, идеите на бандата за парчета са над сто.

Разбира се, Кълаш също така се занимава и с различни други активности – като това да свидетелства в подкрепа на интернет неутралитета пред Конгреса. Той и Анди Рос от бандата се срещат с лидери на Капитолия през пролетта на 2008 в защита на същата кауза. Бандата също така се среща и с тогава кандидат-президента Барак Обама за разговор относно спектъра на ограничителните мерки за достъп на онлайн практиките и други въпроси, а междувременно групата се появява и в реклами в подкрепа на Обама.

OK Go също така не спират и да правят концерти (31 месеца последователно, на пет континента) и да събират пари за културната и музикална общност на Ню Орлиънс, пострадала след урагана Катрина. Усилията им заедно с Bonerama помагат за повече от половината сума за новия дом на соул легендата Ал “Carnival Time” Джонсън.

Деймиън и останалите нямат тръпение да видят реакциите на феновете след като Of the Blue Colour of the Sky излезе през януари. “Мисля, че звучи повече като нас от всичко, което сме правили досега.” – казва той. „Много повече е музиката, която звучи в главата ми, онази, която се опитвам да изкарам толкова много време. И е противоречив, какъвто съм и аз. Едновременно е най-тъжният, и най-изпълненият с надежда албум, който сме правили. И също най-танцувалният и най-мъдрият.”

OK Go са Деймиън Кълаш (Damian Kulash), Тим Нордуинд (Tim Nordwind), Дан Конопка (Dan Konopka) и Анди Рос (Andy Ross).

Teenzona_team
30 Септ 2009 г.