Виж още снимки тук!

Над 500 екзалтирани фена гледаха ексклузивния лайв, част от Mad Thursday Live Session

Вчера, 10 април, в клуб Yalta, като част от Mad Thursday Live Session, Остава забиха един наистина исторически лайв!!! Над 500 души дойдоха да видят и чуят Остава с техния най-нов материал, включително техни звездни колеги музиканти като Гурко от Анимационерите, Gravity Co, Елица Тодорова и Руши Виденлиев.

Още в 22.00 часа пред клуба имаше невиждана опашка от фенове. Вътре атмосферата подгряваше тур диджеят на бандата. Точно в 24.00 часа Свилен Ноев, Георги Георгиев, Даниел Петров, Мишо Шишков, Алекс Марбург и Боян Петков се качиха на сцената. Публиката избухна още на първите акорди на Accordion Song, едно от парчетата от предстоящия албум на групата. И след това, до самия край, феновете не спряха да подкрепят неистово своите алтърнатив любимци, изтупани както обикновено в супер куул брит стайл, благодарение на Ben Sherman.

Остава изсвириха микс между свои култови хитове като Шоколад, Понеделник, Поля от слънчогледи, Мини тяло плюс съвсем новите си неща. Естествено, всички полудяха на Sex in the Morning и Baby, двата убийствени сингъла от новата продукция. Реакцията беше умопомрачителна и на едноименното парче от новия албум Rock’N’Roll Song Designers?, което момчетата готвят за евентуален трети сингъл.

Както вече знаете, в новия албум на Остава ще има 10 песни на английски и една на български. Тя се казва Паралелен свят и вокалите в нея са на Жоро. Освен Паралелен свят, вчера китаристът и основател на групата изпя и Поля от слънчогледи. За тези две песни Жоро и Свилен си размениха местата и инструментите.

В края на почти двучасовия си сет, публиката безапелационно извика Остава обратно. Като бисове те изпълниха Funny Girls (от новия албум), Ще дойдеш ли с мен? и Пинг-понг.

Със специалното съдействие на верига магазини SPRIDER, MAD TV снима уникалния лайв. Концертът ще се излъчи по MAD TV в началото на месец май.

Специалният лайв на Остава беше за всички фенове на бандата, които успояха да чуят предпремиерно целия материал от четвъртия студиен албум на рокенрол легендите. Rock’N’Roll Song Designers?, чийто записи са осъществени благодарение на Книгомания, ще излезе на музикалния пазар по-късно през април от новия лейбъл на групата Вирджиния Рекърдс.

ОСТАВА – био
„Нека да направим група", казва Жоро на Боян някъде през 1991 година в Габрово и така Георги Георгиев (китара и вокали), Боян Петков (бас) и Драгомир Димитров (барабани) създават Остава - група, която написа историята на българската алтернативна музикална сцена, повлия поколения и промени човешки съдби. Свилен Ноев (вокали и китара) се присъединява към Остава през 1995, като допринася много за развитието на новия подход на групата към писането на музика. Даниел Петров заменя своя предшественик на барабаните 4 години по-късно.

Може да се каже, че историята обича Остава, след като всеки техен албум се радва на съдбата да се превърне в своеобразна класика още с излизането си и изпреварва със светлинни години всичко, което се е случвало в музикалните среди у нас до този момент.

Суровият китарен звук на Остава напомня на някои от най-влиятелните британски групи от близкото минало, като например Oasis, The Smiths, Blur и Suede. Той е преплетен със студените и същевременно нежни мелодии, типични за пост-пънк и ню уейв движението, доминирало западния ъндърграунд през 80-те. Така групата създава собствен стил, определил цяла ера в българския алтернативен рок.

През лятото на 2006 Остава бяха избрани да подгреят LADYTRON при техния втори концерт в България. Само няколко седмици след това момчетата свириха на една сцена с IAN BROWN във връзка с EXIT кампанията на MTV против експлоатацията на хора. Малко по-късно музикалният канал завъртя песента „Sex In The Morning” в седмичната си класация World Chart Express. Последната изява на групата пред по-голяма публика е съвместният концерт с PLACEBO - една от най-известните алтернативни групи в света, които избраха Остава за съпорт акт по време на втория им концерт в София на 18-ти юни 2007.

ОСТАВА
Дискография

ПИНГ ПОНГ (2000)
СЛЕД ЛЮБОВ ПО ВРЕMЕ НА ВОЙНА (2002)
МОНО (2004)
ROCK’N’ROLL SONG DESIGNERS? (2008)


Със съдействието на Virginia Records.

Teenzona_team
11 Апр 2008 г.