снимка: bg.wikipedia.org

Антарктида притежава толкова особени условия и характеристики, все едно представлява друга планета на Земята, каза Хосе Ретамалес, директор на чилийския антарктически институт, предаде ЕФЕ.

Според учените, Антарктида е като Марс с много ниски температури във вътрешността на Земята. Микроорганизмите, живеещи там, не обитават никоя друга част на планетата, дори и Арктика, където леда се топи и там остава само земя. Ремалес предупреди, че климатичните промени настъпват много по-бързо на ледения континент, отколкото във всяка друга част от Земята, пише БГНЕС.

Не се знае кога точно ще възникнат явленията в измененията на климата, това може да се случи след 100, 50 или 20 години, но при всички положения, това е изключително важен въпрос за Европа и Южна Америка. "Кой можеше да си представи, че след няколко години хората ще започнат да вредят на озоновия слой. Мислехме си, че планетата е неразрушима, но не е", каза Ремалес, който сподели, че не разбира защо е толкова трудно някой да приеме, че климатичните промени са резултат на човешката дейност.

Проучване показва, че 60% от американците не вярват, че климатът се променя. "Не е толкова лесно да се каже не на климатичните изменения", отбеляза ученият, който е убеден, че след 20 години цялото човечество ще се е променило както икономически, така и политически.

Източник: Dariknews.bg

Teenzona_team
10 Ное 2009 г.