снимкa: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

59 596 първокласници в цялата страна тръгнаха днес за първи път на училище. Новата учебна година бе открита точно в 9 сутринта във всичките 2667 училища в страната. Това стана под звуците на националния химн.

Трябва да утвърждаваме изградените през годините традиции, това заяви президентът Георги Първанов по време на откриването на новата учебната година в Образцовата математическа гимназия "Проф. Кирил Попов" в Пловдив. Държавният глава бе категоричен, че в училищната система трябва да има приемственост.

Според Първанов новите програми, които ще бъдат въведени в образованието, трябва да могат да подготвят кадри, които са конкурентноспособни на европейския пазар.

Президентът разгледа всичките компютърни кабинети и увери учениците, че дори и по време на криза трябва и ще има пари за образование.

Министър-председателят Бойко Борисов откри новата учебна година в 78 СОУ "Христо Смирненски" в Банкя с пожелание към учениците да са живи и здрави, а към родителите и обществото - да пазят децата на пътя.

„Най-важното е да пазим децата на пътя, да обърнем внимание на включените светлини и на скоростта", допълни Борисов.

"В това училище съм учил от 1 до 11 клас, а майка ми е била учителка в него през целия си живот, така че сме много свързани с него, каза премиерът пред журналисти след тържеството. Той си припомни, че е бил златен медалист, а като всяко дете на учителка е бил добре подготвен по всички предмети. "Само веднъж по история съм имал четворка, иначе имах отлични дипломи. Бях много дисциплиниран, но и много се биех", припомни си премиерът, пише БТА. Свирил е на акордеон и е участвал в духовата музика на училището.

Министърът на образованието, младежта и науката Йорданка Фандъкова откри учебната година в 73-то училище в столицата, където е била учител по руски език в продължение на 10 години, а после и директор. Ето какво още каза просветният министър:

„Днес България тръгна на училище. Днес всички членове на правителството, всички министри, също са отишли в училище, заедно с премиера Бойко Борисов, който бе в родното си училище в Банкя", каза министър Фандъкова и добави: „Тази седмица вие ще получите диференцираното заплащане, надяваме се и програмата за кариерно развитие да стартира от следващия месец".

Министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов присъства на откриването на новата учебна година в 11-то ОУ "Свети Пимен Зографски".

Министър Цветанов е учил в това училище преди 33 години, когато са го открили, съобщи той пред журналисти. Цветанов каза, че когато не си забравил откъде си излязъл, всяка нова учебна година е много вълнуваща. Поради тази причина той е осигурил спортната площадка в училището, без никой да иска това от него.

Цветанов посочи, че за него е много важно спортът да е неразделна част от учебния процес, защото той калява децата на воля и правила. По думите му, когато той е бил ученик, е имало много по-голяма ангажираност към спорта.

Образованието е капитал, защото това е богатство, което ни позволява да вземаме наши собствени решения, каза министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков при откриването на новата учебна година в Първа Английска гимназия в столицата.

Трайков е възпитаник на гимназията. Той получи почетен плакет на учебното заведение.

Днес е специален ден за вас, а също и за мен - с тези думи министърът на транспорта Александър Цветков се обърна към учениците от Френската гимназия в първия им учебен ден. Това е така, защото съм учил в това училище и то ми е скъпо, каза министърът. Той пожела успех на всички негови възпитаници и подчерта, че училището дава добри перспективи за бъдещото им развитие.

Министърът на отбраната Николай Младенов откри новата учебна година в габровското училище "Райчо Каролев". На празника присъстваха и заместник-министър на регионалното развитие Лиляна Павлова, народните представители Цветомир Михов от ГЕРБ и Ивелин Николов от БСП, както и кметът на Габрово Томислав Дончев. Официалните гости на училището пожелаха успех на учениците и подчертаха, че образованието е най-важния приоритет на управляващите.

Истинските политически промени на прехода започват сега и следващите няколко месеца и години България ще покаже какво може да направи, заяви при откриването на учебната година в Гимназията за чужди езици "Екзарх Йосиф Първи" в Ловеч вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков. Той е бил в първия английски випуск на елитното ловешко училище. „През 1989-та година, когато излязохме от училище, започна икономическия преход, но истински политически преход за това време не се осъществи", посочи Дянков. "Когато завършвах, нямах избор и трябваше да уча в чужбина", спомни си Дянков. Според него новото правителство ще направи така, че младите хора да имат възможността да получат високо образование в родните университети и да намерят реализация в България. "Надявам се да сте следващите управляващи", обърна се към учениците Дянков. "Учех английски на свещи като Паисий Хилендарски", спомни си още за първата година от влизането си в Езиковата гимназия Симеон Дянков.

Заместник-председателят на НС Атанас Семов, който е и член на парламентарната комисия по образование, участва в откриването на новата учебна година в силистренската езикова гимназия „Пейо Яворов. Той пожела на учениците да се гордеят с родината си и да имат самочувствие, съизмервайки знанията си със своите връстници от Европа.

„Образованието не може без силна държавност, но не може и без лично участие", отбеляза Атанас Семов. Политикът и преподавател в Софийския университет пожела да се снима с френските паралелки в гимназията, „защото френският език е езикът на европейското право".

Всичко за започването на новата учебна година в община Кюстендил е наред, това каза за Дарик кметът Петър Паунов.

"Не се притесняваме от това, че още две училища започват целодневна форма на обучение. Положили сме максимални усилия да създадем най- добрите условия за учениците, въпреки кризата", обясни Паунов.

Дори да закъснявате за училище, никога не пресичайте улицата тичайки! Съветът към учениците е на „Пътна полиция", която във връзка с началото на новата учебна година започна кампания за безопасност по пътищата.

Полицаите препоръчват на родителите да изберат за децата си най-безопасния маршрут от дома до училище и да ги запознаят с правилата за пресичане. По връхните дрехи на детето, чантата и обувките му е добре да има светлоотразителни елементи, тип "котешки очи", съветват от КАТ.

Източник: Dariknews.bg

Teenzona_team
15 Септ 2009 г.

Коментари: 4
dafi_bs #1, 15 Септ 2009 г.
честито ) много шестици и стипендии
crazy_teen4e #2, 15 Септ 2009 г.
Ех,понякога доста ми липсва тоя ден...
Ангелушка #3, 15 Септ 2009 г.
Образцова математическа гимназия "АКАДЕМИК Кирил Попов"... Бива ли да объркат името?!
ViZzZ #4, 15 Септ 2009 г.
Хм, а на който му е 9ти учебен ден?; Д