снимка: Tetsumo

Шоколадовото мляко с ниска масленост помага на спортистите по-бързо да възстановят формата си след тежки тренировки и поддържа мускулатурата, твърдят физиолози от университета „Джеймс Медисън", цитирани от ИТАР-ТАСС и БГНЕС.

Футболистите, участващи в експеримента, в течение на няколко седмици са пили след интензивните тренировки шоколадово мляко вместо други напитки. Медиците са установили, че след консумация на шоколадово мляко нивото на креатина киназа в организма на спортистите се е понижило.

Получените резултати свидетелстват за положителното въздействие на шоколадовото мляко за възстановяването на увредените мускули след изнурителните спортни тренировки. То притежава редица преимущества пред другите спортни напитки, благодарение на високо съдържание на питателни вещества, заявяват американските лекари.

По думите им след физически упражнения една-две чашки мляко, богато на белтъчини, укрепва мускулатурата и намалява "щетите", нанесени от физическото натоварване. Диетолозите съветват да се пият дневно по три чаши обезмаслено мляко, независимо от нивото на физическа натовареност.

Източник: Dariknews.bg

Teenzona_team
10 Юни 2009 г.

Коментари: 1
Axel #1, 10 Юни 2009 г.
Тея ме убиха...сега ли го откриват или сега се публикува . Всички трениращи знаят, че след тренировка е добре да се приемат бързо разграждащи се въглехидрати и белтъчини, което спомага доста за спирането процеса на разграждане на мускулна тъкан и нейното възстановяване. Да ви имам и физиолозииитеее . Хеееелоооооуууууу..топлата вода е вече открита