Джуниър Ачийвмънт България и Хюлет-Пакард България наградиха победителите в третия национален кръг на международното състезание „Социални иновации” (Social Innovation Relay). Ученици от 12 клас на СОУ „Екзарх Антим I“ и ПМГ "Никола Обрешков", гр. Казанлък, заеха първо място сред участниците от България със своята идея за кораб, плаващ със собствено гориво.

Победителите получиха преносими компютри от г-н Ираван Хира, Генерален директор на Хюлет-Пакард България, който ги поздрави за успеха и ги покани да прекарат един ден в офиса на компанията и да се запознаят с работата и служителите й. „Младите хора имат нужда от подходяща среда за учене и развитите и затова Хюлет-Пакард подкрепя създаването на екосистема, в която има необходимите условия, така че младежите да творят и да се развиват” допълни още той.

„Много сме впечатлени от работата с консултантите от Хюлет-Пакард” казаха Даниела, Стиляна и Мартин от отбора-победител. „Почерпихме много от техния опит и бизнес практика, което ни помогна в състезанието”.

„Социални иновации” е световна надпревара, в която ученически отбори от 13 страни разработват проекти, които могат да окажат положително влияние върху обществото. Идеята на българските победители и техния преподавател - Стефка Добрева, е да разработят кораб, чийто двигатели се задвижват от водород, получаван при преработването на солена вода. Крайните продукти, след използването на горивото, ще бъдат основно вода, соли и кислород. Целта на идеята е да се намалят транспортните разходи в морската търговия и туризъм, като същевременно се ограничат вредите за околната среда.

Учениците от Казанлък достигнаха до победа след като пребориха общо 142 отбора, включили се в националните кръгове на надпреварата. По време на състезанието участниците бяха напътствани от 8 служители на Хюлет-Пакард, които ги обучаваха  да мислят иновативно и да развиват умения, с чиято помощ да се превърнат в социално отговорни предприемачи.

Teenzona_team
18 Септ 2012 г.