До 30 юни  2013г. в Западен парк ще се проведе кампания за стимулиране на четенето по проекта „А5”. Той включва 5 основни събития -„Послушай”, „Докосни”, „Говори ми”, „Виж” и „Мирис. Името на проекта се свързва, както с най-популярния формат за издаване на книги – А5, така и с петте основни човешки сетива, петте начина за възприемане на една книга. Буквата “А” от своя страна е първата буква от азбуката, начало на едно пълно, сетивно осъзнаване на текста.  “Всяка една книга носи със себе си много повече от текст, тя носи чувство. Това ни накара да помислим за всички възприятия, които книгата може да възбуди”, споделиха от Сдружение АС - Лаборатория за културни инициативи.

 Сетивата са онези способности, които позволяват на човека да възприема околната среда и да общува с нея. Книгите са онези предмети, които чрез истории и думи позволяват на човека да се потопи на дълбоко в околната среда, във фикцията на света преди и сега или дори в нереалния свят от друго време и място. Затова и не е трудно да се досетим, защо ентусиастите от сдружение АС - Лаборатория за културни инициативи са решили да ни потопят в света на книгите именно чрез начините по които ги възприемаме – нашите сетива.

Проектът за насърчаване на четенето - А5, ще се проведе в четири поредни уикенда през месец юни като част от допълнителната програма на фестивала за изкуство в публично пространство „Западен парк”.

Инициативата е част от проект: „Фестивали за изкуство в публичното пространство: SOFIA CONTEMPORARY и Фестивал на открито в Западен парк”, по договор BG161PO001/1.1-10/2010 със Столична община, финансиран от Оперативна програма „Регионално развитие” 2007-2013 г. Фестивалът „Западен парк” подкрепя кандидатурата на София и Югозападен регион за Европейска културна столица.


ПРОГРАМА

Четирите поредни уикенда на инициативата ще носят имената на съответните сетива: 8-9 юни - „Послушай”; 15-16 юни - „Докосни”; 22-23 юни - „Говори ми”; 29-30 юни - „Виж”, а съпътстващото събитие през целия месец ще бъде „Мирис”.

8-9 юни „Послушай”

Час: от 11 до 19 ч.

Място: Западен парк

Специална инсталация с музикални плейъри и удобни места за сядане ще прикани посетителите на парка да си намерят местенце и да послушат кратки откъси от „Тетрадка за приказки”, „Момичето на хладилника”, „На Изток от Запада”, „Преводачът на болести”, „Училище за вълшебства” „Шегата”, прочетени от млади български артисти. Между цветни възглавници, слънце и книги ще се върнем към забравените от детството приказки по телефона, към плочите, касетите и вълшебството на слушането на текст.

 

15-16 юни „Докосни”

Час: от 11 до 13 ч.

Втората седмица от инициативата ще можете да се пренесете в един свят приказен на форми и материи. Събитието “Докосни” ще предизвикат онези, свикнали да се осланят на видяното, да изследват света по един нов начин. Лектори от Читалище за слепи „Луи Брайл 1928” и СОУ за деца с нарушено зрение „Луи Брайл” ще разкажат и покажат в два поредни дни как се чете на брайловата азбука и какво е да възприемаш текст през допир. Всички посетители ще могат да “почетат” заедно в специално изградена кабина, където всеки ще може да се довери на пръстите си и да опознае текст по различен начин. Участието в уъркшопите е напълно безплатно, но с предварително записване на е-mail: a5project2013@gmail.com, поради спецификата на необходимите материали за всеки участник. Крайният срок за записване е 14.06.2013г.

 

22-23 юни - „Говори ми”

Час: 11 и 19 ч.

Всеки посетител на Западен парк в столицата ще може сам да направи незабравим подарък за любим човек. В рамките на двата поредни дни в специално изградена за целта кабина всеки желаещ ще може да запише откъс от любима книга, стихотворение, поема, разказ или дори някоя лична творба и да получи записа на диск или да му бъде изпратен в mp3 формат.

 

29-30 юни - „Виж”

За финал на книжния юни, посетителите на Западен парк ще бъдат провокирани да преосмислят визуалното възприемане на текста. Да открият красотата на текста. Инсталацията “Виж” ще ни превърне парка в една малка верския на чудния свят от книгата “Алиса в страната на чудесата”, където огромни цветя ще разцъфват пред всички посетители ще излитат птичи ята от оргромните книжни страници, докато гледат вятъра облегнати на думите.

 

м. юни - “Мирис”

През целия юни А5 приканва книжните ентусиасти да посетитят и онези “домове на книгата”, където мирише на хартия и мастило, на книги и истории за книги. Специално изработената карта на А5 ще ви поведе на експедиция в търсене на библиотеки и читалища. А за онези, които посетят всички събития от програмата и съберат специалните печати, организаторите са предвидили и интересни изненади.

Проектът А5 е организиран от сдружение АС - Лаборатория за културни инициативи и е част от програмата на фестивала за изкуство в публично пространство „Западен парк”, организиран от Фондация Кредо Бонум в партньорство със Столична община. Партньори на А5 са издателствата „Сиела”, „Колибри”, „Жанет45”, „ЕМАС”, „Милениум”, „Лабиринт”, „Изток-Запад”, „Дамян Яков”, „Интенс” и издателство „Точица”.

Teenzona_team
10 Юни 2013 г.