Около месец остава до едно от важните културни събития на 2009 година – истинското раждане на новия „Модерен театър". Екипът на Ивайло Христов ще работи в бившия дом на българо-съветската дружба (бул. Евлоги Георгиев 169), където в момента тече усилен ремонт. Всичко трябва да е готово до средата на февруари – ще има голямата зала с 400 места и балкон и малка за 200 зрители. И въпреки, че сградата на „Модерен театър" още не е изцяло готова, на сцената му предстои да започнат репетиции за първата премиера.

Заглавието, което ще влезе в афиша на театъра е „Божествата на касапите", пиеса на Ясмина Реза, която поставя проф. Пламен Марков. Сред звездите в спектакъла са Кристина Янева, Ирини Жамбонас, Пенко Господинов и Иван Радоев. По този текст на Реза се работи за първи път в България. Пиесата се играе на много други места. Една от най-успешните й реализации е от 2008 година в Париж – там я поставя самата Реза, а в спектакъла участва Изабел Юпер. Лондонският вариант пък е с Ралф Файнс. У нас Ясмина Реза е популярна с „Арт", поставяна от Леон Даниел, Пламен Марков и Атанас О`Махони и "Живот х 3" на Явор Гърдев.

Междувременно в „Модерен театър" репетиции ще започне и световноизвестният македонски режисьор Слободан Унковски. Той ще работи по спектакъла "Festen". Пиесата е адаптация по сценария на Томас Винтерберг, Могенс Руков и Бо Хансен за едноименния филм.

Източник: Dariknews.bg

Teenzona_team
12 Яну 2009 г.