“Когато говорим за музика към филми, някои творчески екипи имат епичен потенциал...Ник Кейв и Уорън Елис имат особена връзка - не толкова от небесата, колкото от вълнуващия подземен свят.” - Metro

Ник Кейв и Уорън Елис създават музика заедно вече повече от 15 години – с The Bad Seeds, Grinderman и The Dirty Three. Напоследък двамата работиха заедно и за саундтраците на The Proposition (2005) и Убийството на Джеси Джеймс от мерзавеца Робърт Форд (2007), както и издадоха White Lunar, двоен CD сет (2009), който включва музика от споменатите филми плюс редки и преди неиздавани записи. В допълнение към този впечатляващ каталог, на 4 януари 2010 двамата ще издадат за Mute/ Анимато Мюзик и саундтрака към The Road, нов филм на режисьора Джон Хилкоут.

Филмът е дълго чаканата адаптация за голям екран на обичания роман-бестселър и носител на наградата Пулицър The Road от Кормак МакКартни (автор и на No Country For Old Men/ Няма място за старите кучета), в главната роля с номинирания за Оскар Виго Мортенсън и с участието на Шарлийз Терон, Робърт Дювал, Гай Пиърс и Коуди Смит-Макфий. Епична пост-апокалиптична приказка за оцеляването на един баща и неговия млад син, докато прекосяват пустеещата Америка, разрушена от мистериозен катаклизъм, The Road смело въобразява бъдеще, в което хората са сполетени от най-лошото и най-доброто, което могат да бъдат. Бъдеще, в което баща и син имат единствено любовта си.

Ник Кейв и Уорън Елис без съмнение са създали много емоционална музика за филма, с цигулки и пиано, с красиви мелодии и мрачни звуци, всичко обилно напоено със страх и напрежение. Някои от ключовите моменти във филма обаче, сцените между бащата и сина, са обогатени с музикални пасажи, които влизат леко, нежно и елегично.

“Филмът е за загубата, за липсата на нещата. Липсата на съпругата и майката се усеща във всеки един кадър. Деликатната надежда на филма се съдържа в болката от нейното отсъствие.” – обяснява Кейв. „Музиката е композирана в директен отговор на филма. Лека, натрапчива, неусложнена музика, която носи усещане за загуба и отсъствие в същността си.”

За Хилкоут и екипа му мисията е да разкрият ужасяващата страна на един разрушен свят, без да ползват обичайните клишета на апокалиптичния жанр. Това изисква деликатност на всички фронтове – това означава и създаването на саундтрак без мащабен оркестрален звук, мелодрама и всякакъв сантимент. The Road е и приключенска история, и филм на ужасите, и роуд мууви, и филм за любовта - между баща и син, между мъж и жена; както и почит към нечовешкото желание за живот. А музиката на Ник Кейв и Уорън Елис е намерила най-точния баланс.


Със съдействието на Анимато Мюзик/EMI

Teenzona_team
26 Ное 2009 г.