снимка: Sailor Coruscant

Специалисти започнаха реставрация на световно известната статуя на Христос Спасител в Рио де Жанейро. По данни на архиепископията, неотдавнашен оглед на монумента е разкрил повреди по мозайките, както и микропукнатини и потъмняване от влагата. Стойността на работата по реставрацията се оценява на 3,82 млн. долара.

Финансирането на реставрационните работи извършва една от най-големите в света бразилска добивна компания Vale, която също така е поела ангажимента да следи за опазването на статуята и на комплекса от площадки за разглеждане до 2015 г. Добрата новина за туристите е, че и по време на реставрационните работи те ще могат да посещават символа на Рио и на цяла Бразилия. От съображения за сигурност статуята ще бъде покрита със защитна прозрачна материя, отбелязва БГНЕС.

Христос Спасител се извисява на височина 38 м на планината Корковаду на 709 м надморско равнище. От площадката в подножието й се разкрива живописен изглед към Рио де Жанейро, към националния парк Тижука, Атлантическият океан и заливът Гуанабара, в чието устие е разположен знаменитият град. През юли 2007 г. чрез гласуване 90 милиона потребители на Интернет по цял свят поставиха с гласа си статуята сред седемте нови Чудеса на света. Всяка година тя е посещавана от около един милион туристи, от които две трети са чужденци.

Източник: Dariknews.bg

Teenzona_team
27 Яну 2010 г.