снимка: www.sxc.hu

Група германски учени откри генетичен механизъм, отговарящ за повишената раздразнителност и склонност към гневни изблици, съобщава РИА "Новости". Учените от Университета на Бон, под ръководството на Мартин Ройтер, отбелязват, че предишните изследвания вече са показали влиянието на фосфопротеина DARPP-32, свързан с хормона допамин, върху склонността за антисоциално поведение, например повишен риск от наркозависимост и шизофрения.

В този случай учените за пръв път са се опитали да установят как особеностите на гена rs907094, отговарящ за изработването на DARPP-32, са свързани с личностните особености на хората. Те са анкетирали 838 германци, за да установят тяхната склонност към гнева, отбелязва БГНЕС. Освен това участниците в експеримента са били подложени на генетичен анализ. Оказало се е, че значително по-често са били склонни да се гневят тези от анкетираните, които са били носители на Т-варианта на гена rs907094.

На следващия етап на изследването учените са проверили дали тези генетични особености са свързани със структурните характеристики на мозъка, а именно с различията в строежа на бадемовидните ядра, област в мозъка, свързана с емоциите. Резултатите са показали, че тези, които са склонни да се гневят, са имали увеличено бадемовидно ядро.

Източник: Dariknews.bg

Teenzona_team
07 Май 2009 г.

Коментари: 3
g_girl #1, 09 Май 2009 г.
Много ясно, че е генетично! Аз имам влечението да насочвам гнева си към тотално затъпелите индивиди на тези планета (иде ми да ги убия)!
Servantes #2, 08 Май 2009 г.
И аз имам склонност към гнева. М момента ми иде да удуша някой!
greenleaf #3, 09 Май 2009 г.
Бе незнам дали е генетично или не...като я гледам майка ми каква е истерична...аз не съм така...дано да не е,защото иначе и аз ще стана като нея А междодругото снимката е страхотна!