снимка: MikeFinkelstein

Ревността  е онова ужасно и горчиво чувство, което е в състояние да съсипе и най-здравата и стабилна връзка. Няма човек, който да не го е изпитал или пък да не го е усетил на свой гръб. Няма значение дали ти ще си тази, която ще ревнува или пък теб ще те ревнува някой – и в двата случая това е равно на истински кошмар. Тук обаче ще си поговорим за един малко по-различен вид ревност. Онази ревност, която може на моменти да прилича на завист. Тази ревност не е предизвикана, защото около гаджето ти се е завъртяла някоя нахална мацка, а защото той излиза по-често, има повече пари и смяташ, че хората харесват повече него. И колкото и странно да ти звучи, този вид ревност също може да се окаже пагубна за връзката ти. Така че вместо да хабиш излишни нерви, по-добре прочети тези 5 съвета как да се справиш с това изгарящо чувство вътре в теб.

1. Благодарствен лист

Може да ти звучи малко шантаво, но винаги, когато се депресираш или ядосаш за нещо, е хубаво да си правиш подобен списък. Така вместо да се фокусираш върху нещата, които нямаш, ще обърнеш внимание на нещата, които имаш. Вземи един лист и напиши всички неща, за които си благодарна и се радваш, че имаш. Сигурна съм, че ще се сетиш за поне 10 причини да се чувстваш щастлива и да обичаш гаджето ти. Да, твоето гадже може да изкарва по-високи оценки от теб или пък да се движи в по-големи компании, но той е избрал да бъде с теб. И те харесва такава, каквато си.  Така че недей да вгорчаваш връзката ви, като ревнуваш от неща, които не си заслужават вниманието ти.

2. Забрави за частта „Само ако...”

Ние, момичетата, понякога притежаваме вроден талант да се самоизмъчваме. Когато искаме нещо или пък сме ядосани на някого, започваме да си пълним главата с мисли от типа на: „Само ако имах по-разбрани родители...”, „Само ако имах повече пари...” или пък „Само ако можеше той да се промени...”. Престани! Стига вече! Понякога нещата в живота така се подреждат, че докато се тормозим с такива мисли, забравяме да си живеем живота.Така че спри да си пълниш главата  с такива бръмбари и  започни да се наслаждаваш на момента.  Ако искаш да имаш стабилна връзка, недей да се опитваш да променяш гаджето ти и го обичай такъв, какъвто е.

3. Говори с него

Ако усещаш, че твоето раздразнение придобива все по-големи размери, то тогава ще е най-добре да споделиш чувствата си с приятеля ти. Разкажи му как се чувстваш и той ще те разбере. Ако обаче му се цупиш с повод и без повод, без да споделяш какво изпитваш, това определено ще го изнерви. А ти не искаш това, нали? Така че по-добре седни и разкажи на гаджето за вътрешните ти терзания. Ако наистина те обича и държи на теб, той ще намери начин да те накара да се почувстваш по-добре. А това е и главната цел, нали?

4. Мотивирай се

Вътрешната мотивация е нещо много важно. Вместо да се изнервяш защо приятелят ти изкарва по-добри оценки или учителите го харесват повече, по-добре седни и спокойно помисли „Какво мога да направя за себе си, за да може и при мен нещата да се получат така?”. Ако ти започнеш да полагаш усилия, това определено ще се оцени. Пък и винаги е по-добре, когато насочиш енергията си към нещо градивно.

5. Осъзнай какво имаш

В това се крие ключът към всичко. Спри да се тръшкаш за глупости и осъзнай нещата, които имаш. А ти имаш страхотно гадже, което е лудо по теб. Така че престани да вгорчаваш отношенията ви, като се фокусираш върху неща, които не си струват. Наслаждавай се на връзката ви и на всеки момент от любовта ви. И не забравяй, че твоят човек те приема такава, каквато си. Така че не се превръщай в малка ревнивка, която оценява нещата, които има едва след като ги загуби.

Janapopova
14 Юни 2012 г.