Анушка Шанкар получи номинация за “Грами” в категорията “Най-добър съвременен етно албум”. Песента, с която виртуозната изпълнителка на цитра участва в номинациите, е “Beloved”, включена в етно-електронната компилация “Incredible !ndia” (издадена у нас от Вирджиния Рекърдс / Юнивърсъл Мюзик).

Анушка Шанкар е включена в “Incredible !ndia”, защото това е удивителна компилация, събрала в себе си духа на Индия, пресъздаден чрез сливането на неповторимите индийски мелодии с най-добрите течения в електронната музика. Източна магия от Ей Ар Рахман, Нитин Соуни, Рави Шанкар, Крейг Армстронг и една от най-популярните изпълнителки на индийска музика – Суати Натекар.

***

Певицата е родена в Лондон през 1981г., но е неизменно свързана с Индия, където и до днес прекарва по половин година. Баща й - Рави Шанкар - виртуозен изпълнител на цитра, сам обучава дъщеря си да свири на този музикален инструмент още от 9 годишната й възраст. Дебютът й пред публика е на 13 години, когато свири в Ню Делхи, Индия. Същата година влиза и за първи път в студио, за да участва в записа на албума на баща й “In Celebration”. Две години по-късно отново му помага за албума “Chants Of India” (1997г.), продуциран от семейния им приятел Джордж Харисън. Есента на 1998г. излиза и първият й самостоятелен солов албум “Anoushka”, посрещнат възторжено от критиката. Следват още два албума – “Anourag” (2000) и “Live At Carnegie Hall” (2001), за който е номинирана за Грами в категорията Best World Music Album, което я прави най-младия изпълнител, номиниран в тази категория. Участва и в спечелилия награда Грами албум на Рави Шанкар – “Full Circle: Carnegie Hall 2000”. Свири на цитра и в албуми на други изпълнители, сред които “Sacred Love” на Стинг.

Представя няколко от новите творби на баща си, сред които: композиция за ситра и чело, което изпълнява с легендарния челист Мстислав Ростропович на фестивала Евиан през 1999г., “Mood Circle” на Световния икономически форум в Ню Йорк през 2002г. и “Nivedan” на благотворителния концерт Healing the Divide”, организиран от Ричърд Гиър и Филип Глас и под патронажа на Далай Лама. Анушка е била на една сцена с много световни звезди като Стинг, Мадона, Нина Симон, Елтън Джон и Питър Гейбриъл.

Написва и биографичната книга за баща си “Bapi: The Love of My Life”, издадена през 2002г. Пише и още няколко книги, а 2003 година дебютира и като актриса в “Dance Like A Man”. Освен това е и талантлива пианистка, което допълва широкия й кръг от интереси.

В признание на таланта й Британският парламент я награждава с House of Commons Shield през 1998г. Тя е най-младата носител на това отличие, а й първата жена, която го получава. Анушка е и първата жена, която свири в The Ramakrishna Centre в Калкута февруари месец 2000г. Индийската телевизионна академия, Асми и Индия Таймс я обявяват за една от четирите жени на годината на Индия за 2003г. А през 2004г. е избрана от азиатското издание на списание Тайм за един от двайсетте Азиатски герои.

Със съдействието на Virginia Records.

Teenzona_team
22 Яну 2006 г.