Необикновена музика от един необикновен музикант,
композитор и световна звезда!

В албума Горан Брегович изразява
своето виждане за Кармен – приказка с щастлив край.

Оркестърът за сватби и погребения се потапя във водовъртеж от ритми, брас и омагьосващи гласове.

Роден в Сараево в семейството на сръбкиня и хърватин, Горан Брегович има група още на 16. „Живеехме в комунистически режим и рокът имаше ключова роля за нас. Тази музика беше единственият начин да се изразим, да покажем несъгласието си, без да ни вкарат в затвора”.

За да са доволни родителите му, Горан учи философия и социология и вероятно сега щеше да преподава някъде, ако първият му запис не предизвиква огромен успех и той не става звезда още на 17! Горан прекарва следващите 15 години със своята група, ‘Bijelo Dugme’ (Бяло копче), които продават 6 милиона копия от своите 13 албума.

Следват турне след турне, същински маратон, в който Горан играе ролята на рок идол до припадък. Чак в края на 80-те, той най-накрая се отказва от тази изтощителна роля на звезда и се отдава на едно идилично усамотение, оттегляйки се на 40-годишна възраст и след като е изпълнил детската си мечта да притежава малка къща на Адриатическото крайбрежие.

Точно там той написва музиката към третия филм на Кустурица „Цигански времена”. Както знаем, това му донася голям успех и първи албум със златен статус, но точно тогава избухва войната в Югославия и двамата приятели са принудени да изставят всичко там и да се преместят в Париж.

Филмова музика
С еднакъв произход и от една среда и едно поколение, оцелели през едни и същи изпитания, Горан Брегович и Емир Кустурица установяват толкова близко приятелство помежду си, което дори не се нуждае от думи.

След „Цигански времена” Горан пише саундтрака за „Аризонска мечта”. Резултатът отговаря на страхотните качества на филма: лиричен е, иновативен и ноебикновено омагьосващ.

„Един от най-виртуозните филми на Емир, които показват живота такъв, какъвто е или с други думи пълен с пропасти и различия, колебания и неочаквани случки. Бях решен да запазя тази несъвършеност, тази хаотична страна.

Дори песните, записани от Иги Поп, имат много малко аранжимент. Те са просто неговите вокали върху музиката на група страи цигански музиканти, които надуват тромпети от преди войната и рогове. Наистина много семпло.”

Това, което Горан не споменава, е, че това е едно от най-яките изпълнения на Иги Поп въобще. Както и това, че простотата, зад която скромно се скрива е знак за изключителен талант.

След това Патрис Шеро му се доверява за музиката към „Кралица Марго”, филмът, който официално открива фестивала в Кан през 1994. Горан се справя великолепно и пише величествена рок симфония за саундтрака.

Той също така пише и музиката за „Ъндърграунд” на Кустурица (награден със Златна палма от Кан, 1995), но не и за следващия филм на своя приятел. Двамата поемат по различни пътища за втори път. Горан започва да се занимава по-малко с филми и повече със сценична музика, докато Емир продължава да следва звездата си и прави великолепния „Черна котка, бял котарак”.

Когато Горан се връща към киното, то е, за да напише пикантната музика към филма на Раду Михаеляну ‘Train de Vie’ (Влакът на живота), който печели Златен лъв от фестивала във Венеция и всеки път, когато е на екран печели симпатиите на публиката. След това Горан посвещава по-голямата част от времето си, свирейки своята музика. Това е началото на втората му кариера като изпълнител. Следва записа на албума ‘Tales and Songs from Weddings and Funerals’, издаден през 2002.

И все пак той не обръща напълно гръб на филмите. Работи по лентата на Нана Джорджазе от 2001 ‘27 Missing Kisses’, както и за ‘Tales and Songs from Weddings and Funerals’ на Уни Шрауме през 2002 и ‘The Days of Abandonment’, показан премиерно в края на 2005 ( в последните два филма Горан също така играе и главна роля).

Театрална музика
С ‘Балканска тишина’, много амбициозен проект, разработен в партньорство със словенския режисьор Томаж Пандур през 1997, и сценичната музика за спектакъла Хамлет на Teatro Stabile в Триест, Горан Брегович добива вкус и към театралната работа. В следващо съдружие с един от най-модерните италиански режисьори, Марко Баилани, той пише музиката към постановката ‘The Children’s Crusade’ (играна за първи път през ноември 1999). След това през януари 2001 идва следващият голям проект с Томаж Пандур: ‘The Divine Comedy’ в Thalia Theatre, Хамбург.

Концертна музика
През 10-годшния период, в който се е откъснал от чистия рок, музиката на Брегович вече не се изпълнява на живо. Това се променя през лятото на 1995, когато започва серия от концерти в Гърция и Швеция, а след това на 26 октомври свири пред публика от 7,500 в Брюксел заедно с група традиционни музиканти, хор от 50 души и симфоничен оркестър. За съжаление, през 1996 няма голямо турне, защото организаторите се страхуват от неговия състав от 120 изпълнители. През юни 1997, с група, редуцирана до 50 човека, той прави концерт с филмова музика, който продължава около 2 часа. Събитието има голям успех. И тогава започват серии от тирумфални турнета из Европа на чело на своя Оркестър за сватби и погребения, изпълнявайки парчета от известното ‘Ederlezi’ ( от Цигански времена) до ‘In the Death Car’ (от Аризонска мечта), включително и зашеметяващото ‘Kalasnikov’ ( от Ъндърграунд), от което тълпите изпадат в делириум. На Първомайския концерт в Piazza San Giovanni в Рим Брегович свири пред 500,000 души, което е абсолютно доказателство каква мощна сила има сега музиката му, сила, която не позанава граници. Младата рок звезда от 70-те и 80-те се е превърнал в установен, зрял и международно признат и много успешен композитор.

През юни 2002 той прави специален концерт в базиликата Сен Дени (близо до Париж) като част от Фестивала на религиозното изкуство. За да изпълни частта ‘Tolerant Heart’, чиято основна тема е помирението, Горан Брегович кани трима звездни певци от различни религиозни среди да се присъединят към ортодоксалния хор на Московската патриаршия, марокански струнен ансамбъл и неговия Оркестър за сватби и погребения.


КАРМЕН
И след това идва ‘Goran Bregovic’s Karmen with a Happy Ending’ или „Кармен с щастлив край по Горан Брегович”. Наполовина вариатетен театър и наполовина опера, тази необикновена музика съдържа реминсценции за Бизе, Кармен за първи път е с К (в оригинал е Carmen), а също и с балкански акцент.

За първи път се изпълнява в Италия през април 2004, след това в Буенос Айрес в началото на ноември, в Пиколо Театро ди Милано през декември 2004 и след това в Академия ди Санта Сесилия в Рим през март, 2005. спектаклите са последвани от италианско турне, няколко участия в Израел, а след това идват турнета в Германия, Франция и Испания.

След това Брегович поема два ангажимента за проекти. Единият е към Пиколо Театро ди Милано, които искат Брегович да направи версия на „Майка Кураж” от Брехт, която се поставя от един от най-обещаващите млади оперни режисьори – Робърт Карсън. Следващият голям проект е възложен от ECHO (European Concert Hall Organisation) и задачата е турне от шест до осем концерта през април 2007, водени от един от най-изобретателните млади диригенти днес: Кристиян Ярви.

Междувременно, джипси операта „Кармен” на Горан Брегович се е сдобила с феноменален успех по целия свят, особено във Франция, където се изпълнява в Кабаре Соваж от 6 до 30 декември 2005. Благодарение на триумфалния успех на шоуто, Горан решава да запише нов студиен албум, включващ най-доброто от неговата музика.

И накрая, да ви представим „КАРМЕН”– удивителна, поразителна джипси опера с щастлив край! В този много силен албум, музиката на Горан смесва теми от ‘Carmen’ на Бизе с омагьосващи цигански песни. Оркестърът за сватби и погребения се потапя във водовъртеж от ритми, брас и гласове, които ни завладяват, опияняват и държат в плен до последна нота. В албума Горан Брегович изразява своето виждане за Кармен с рядко срещана енергия и чувствителност, навлизайки в теми от живоат на героинята: прелъстяване, страдание и противопоставяне...и накрая удоволствието от една сватбена закуска!

Албумът на Горан Брегович ‘Goran Bregovic’s Karmen with a Happy Ending’ се издава на българския музикален пазар от Вирджиния Рекърдс/ Юнивърсъл Мюзик Груп с медийната подкрепа на радио Веселина.


GORAN BREGOVIC

KARMEN

Tраклист

1. Uvertira
2. Gas Gas
3. Savatone
4. Mashala Mashala
5. Dikh Mo Vast
6. Pampur Galbeno
7. Stop
8. Ne Siam Kurve Tuke Sijam Prostitutke
9. Lumia Sitoj I Gurimni
10. Soske Murseske Manglape Kurva
11. Focu Di Raggia feat. Carmen Consoli
12. Me Sam Devla Romani
13. Koferi
14. Bijav
15. Lamour

Със съдействието на Вирджиния Рекърдс/ Юнивърсъл Мюзик Груп.

Teenzona_team
14 Юли 2007 г.

Коментари: 1
Servantes #1, 25 Юли 2007 г.
Велик музикант - гордост за балканите и най-вече за бившата Югославия. Сега гледах филма Аризонска мечта и е наистина невероятен както и музиката към него!