Morandi – историята

Зимата на 2004 е и нещата изглеждат перфектни за твореца-чудо Мариус Мога (23). Той е най-младият и най-търсеният композитор и всеки, който е някой в локалната музикална индустрия иска парче от него. Точно тогава Мариус среща Ранди, който по-късно става водещия вокал в най-успешната румънска група за всички времена – МОРАНДИ.

Обратно на популярното схващане, двамата не постигат моментално успех. Всъщност отнема около година преди Ранди да убеди Мога, че Моранди е проект, който си заслужава усилията. Мога има усещането, че тяхната музика изпреварва времето и отказва да си слага името под нещо, различно от масовия успех, който има дотогава.

По това време Love Me (дебютният сингъл на Morandi) вече се работи и друг артист, който случайно е в студиото на Мога чува парчето. Реакцията му е „Уау”! Веднага иска да разбере кой стои зад това и всички са убедени, че това просто не може да е местна банда.

Това убеждава Мога да пусне парчето в радиата, без да разкрива истинската самоличност на Моранди. След няколко седмици сингълът достига до номер 1 по всички комерсиални станции. Мариус, по-щастлив и по-уверен, решава, че ще се довери на проекта. Love Me влиза в устите на целия град, на всички буквално, а Моранди внезапно става най-якото име в местната музикална индустрия.

С втория си сингъл Beijo (португалската версия на по-късно международния хит Oh La La), Моранди доказват и на по-скептичната публика, че не са чудо за три дни и определено ще се навъртат наоколо! Това е и първият сингъл, който носи международна слава за бандата и бъдеща сделка с Island UK.

Дебютният албум Reverse (2005) прави рекордни продажби, въпреки че изтича в интернет седмици преди премиерата си. Успехът е повторен и от втория албум, Mind Fields (2006).

В края на 2006 Мога е неспокоен. Насладил се е на известен международен успех, убеден е, че Моранди имат потенциал да завладеят и други пазари. Неговите собствени проекти с Тони Скот за саундтрака на филма Домино плюс още ремикси за Лумиди, Infernal и Хилъри Дъф, всичко това го прави още по-нетърпелив да се впусне в голямото море. Иска го и за себе си, и за Моранди.

Такова е настроението, когато започва работата по третия студиен албум на бандата.


N3XT

След предишната колаборация с Island и амбициите на Мога, изглежда съвсем естествено, че Моранди подписват с току що установения офис на Universal Music в Румъния - Universal Music Romania, за издаването на албума N3XT.

В началото на 2007 Мога вече е анонсирал промяната и е започнал работа по най-сложния проект на Моранди досега.

До този момент признатият певец и автор на песни има зад гърба си албуми с платинен и златен статус, както и 4 MTV награди. Близките му приятели и съмишленици се безпокоят, че е достигнал творческата си граница и се страхуват за съдбата на новия материал.

Когато първият сингъл Afrika излиза през август 2007, всички подозрения обаче бързо се разсейват. Моранди се завръщат и отново диктуват правилата в местните чартове и то със стил, както обикновено!

По същото време Ранди решава да приеме предложение от престижно ТВ шоу (локална версия на Bailando por un sueno). Това доста стресира премиерата на албума, която се отлага с няколко месеца. „Имахме чувството, че никога няма да завършим този албум и аз виртуално живеех в студиото седмиците преди премиерата. Направихме си доста зимни баребекщта в задния двор,” разказва Ранди през смях.

До средата на декември N3XT е готов, а медиите и феновете вече обсъждат настървено фантастичния нов сингъл Angels, най-великолепната работа на Моранди досега!

Така чаканият нов албум N3XT е супер свеж и благодарение на няколко нови колаборации и нов, по-зрял звук. Повечето парчета са на английски, но Мога и Ранди обичат да експериментират и с други езици също така, португалски например.

“Angels iе нашият билет за европа, сигурен съм в тов! Работихме много, за да стигнем там, където сме днес и съм убеден, че N3XT е следващо ниво за Моранди и мен!”, казва Мариус Мога.

“Никога не съм се съмнявал, че това парче ще стане звездно, просто защото е най-красивата песен, на която някога съм бил съавтор.”

Прав е, има нещо в тази песен, което е толкова разпознаваемо и разбираемо за всички, по целия свят. Angels (Love Is The Answer) говори на света за надеждата, любовта и разбирателство!

Моранди са сигурни, че е дошло време да изпратят послание със своята музика до целия свят и то е, че любовта е отговора на всичко!

Траклист

1. Into The Blue
2. Angels (Love Is The Answer)
3. Save Me feat Helene
4. Afrika
5. Hiding From The Sun
6. Musica Mi Libertad feat. Corina Chiriac
7. Get High feat. Helene
8. Don’t Look Back
9. Sun Goes Down
10. Oh My God (Superfly)
11. N3xt feat. Fajra Amira
12. The Last Tribe
13. Love IS Tickling
14. Reality & Dreams feat Lisa (Wassabi)

Албумът на Моранди NEXT е на българския музикален пазар от Вирджиния Рекърдс/ Universal Music Group с медийната подкрепа на радио и телевизия CITY.

Teenzona_team
07 Ное 2008 г.