снимка: Любомир Атанасов

Остава ще направят два клубни концерта в Румъния в края на януари. Музикантите ще пътуват до северната ни съседка по покана на местните суперзвезди KUMM. Концертите са на 27-и янури в Клуж и на 29-и януари в Букурещ.

Двете банди имат дълга история от съвместни участия с начало лятото на 2008 – един от най-силните сезони в цялата кариера на Остава. Преди да забият на култовия унгарски фестивал Sziget, отново със съдействието на музикалната си компания Вирджиния Рекърдс Остава станаха част и от още един от топ фестивалите в Европа – EXIT, Сърбия. Но именно на Sziget Остава се срещнаха за първи път с KUMM. След това румънците гостуваха у нас за два концерта в София и Пловдив – отново с Остава – по покана на пловдивския клуб „Петното”. Последното съвместно участие на групите беше това лято в морските рок барове – Music Beach/Шкорпиловци и в Swingin’ Beach/ Лозенец.

„Отдавна планирахме да свирим с KUMM в Румъния” – обяснява барабанистът на Остава Дани – Бяхме се разбрали да свирим на промоцията на новия им албум. Той обаче се забави, а планирането след това се усложни поради различни причини. Сега обаче всичко е уговорено и съм сигурен, че ще стане як купон”.

„Клубовете са за около 300-400 души и се надяваме да са препълнени.” – допълва Жоро (китари, вокали) и споделя, че е въодушевен от възможността да пътува до Трансилвания, където са легендарните земи на граф Дракула.

Пред северните ни съседи Остава ще представят за първи път на живо парчетата от последния си студиен албум Rock N Roll Song Designers?, на музикалния пазар от Вирджиния Рекърдс. Естествено, румънските фенове на бандата ще могат да чуят и всички останали хитове на бандата.

Встрани от многобройните си участия в клубовете у нас, музикантите от Остава усърдно работят и по нов материал. Засега обаче пазят в тайна плановете си за бъдещ албум. Но разкриха, че до няколко месеца ще бъде издадено тяхно CD с акустичен live концерт.

Междувременно, часове преди настъпването на новата 2010, беше пуснат обновеният сайт на групата www.ostava.com, който освен че има нова платформа, обогатена информация и съвсем различна визия, вече е интегриран и със социалните мрежи – Facebook и Twitter. До месец в сайта ще стартира и продажбата на фен артикули.

Остава са:
Свилен Ноев – вокали, акустична китара
Георги Георгиев – китара, вокали
Боян Петков – бас
Даниел Петров – ударни
Александър Марбург – ритъм китара


Със съдействието на Virginia Records.

Teenzona_team
25 Яну 2010 г.