„Сърцето ми принадлежи на бел епок и цялото ми въобръжение е вдъхновено от великите жени, символи на тази епоха” – Рене Флеминг

Рене Флеминг е истинска съвременна дива, триумфирала на сцените на най-престижните оперни театри в света и работила с най-именитите певци, оркестри и диригенти. През последните години кариерата на американското сопрано се радва на изключителен успех най-вече с роли от репертоара, обхващащ края на 19-ти и началото на 20-ти век. Певицата не крие пристрастията си към този период, характерен с великолепните си вокални партии и пищни оркестрации. В процеса на разучаване и изпълняване на различните роли Рене Флеминг е дълбоко повлияна от оперните диви от миналото. С издаването на албума “Homage: The Age Of The Diva” Рене Флеминг прави своя поклон към забележителните сопрано певици от т.нар. „златна епоха” – Лоте Леман, Мария Йерица, Роза Понселе и Мери Гардън – имена със статус на икони в един свят, който за мнозина е „Векът на Дивата”.

Красивата музика свързва 19-ти век на Верди и Гуно с 20-ти век на Корнголд и Рихард Щраус. Всички творби в албума са били част от репертоара на Дивите от миналото. Въпреки че две от ариите са от опери, изключително популярни и днес (Тоска и Трубадур), повечето откъси в албума са от произведения, незаслужено пренебрегнати през годините. Произведения, които трудно могат да бъдат намерени на компактдиск или в театралния афиш. Рене Флеминг преоткрива това „загубено съкровище”, за да представи на днешното поколение музика, изключително популярна в миналото, а днес - забравена.

“Homage: The Age Of The Diva” включва арии от творби на Пучини, Верди, Рихард Щраус, Корнголд, Сметана, Яначек, Римски-Корсаков и Чилеа. Записите на албума са направени с прочутия Оркестър на Марийнски театър под диригентството на вездесъщия Валери Гергиев през юли т.г. в Санкт Петербург, Русия.

Световната преса:
„...Изумително изящно пеене. Г-ца Флеминг разкрива превъзходен глас и така търсената от всички нас музикална интелигентност. Homage е един от най-добрите нейни албуми - трибют не само към дивите на миналото или съвременната дива, а към самата опера и човешкия глас”.
The New York Sun

„..Homage е сред най-успешните оперни албуми през последните години и рядка възможност да се насладиш на един забравен репертоар, оказал се така вълнуващ и музикално завладяващ.”
The New York Times

“Homage: The Age Of The Diva”

Съдържание:
1. Чилеа: „Poveri fiori” (Adriana Lecouvreur)
2. Сметана: „Dobrá! Já mu je dám!... Jak je mi?” (Dalibor)
3. Чайковски: „Pochudilis mne budto golosa… Za dvorom luzhok zelenvoshek” (Oprichnik)
4. Пучини: „Vissi d’arte” (Tosca)
5. Корнголд: „Ich ging zu ihm” (Das Wunder der Heliane)
6. Гуно: „Ö légère hirondelle” (Mireille)
7. Р. Щраус: „Orchesterzwischenspiel… Wie umgibst du mich mit Frieden” (Die Liebe der Danae)
8. Римски-Корсаков: „Tsvetï moi!” (Servilia)
9. Верди: „Ché più t’arresti?...Tacea le notte…. Di tale amor”
(Il Trovatore)
10. Масне: „J’ai verse le poison dans cette coupe d’or” (Cléopâtre)
11. Яначек: „Mamičko, mám těžkou hlavu...Kdo to je? – Jenůfko, ty jsi ještě vzůru?” (Jenufa)
12. Корнголд: „Ich soll ihn niemals, niemals merh sehn” (Die Kathrin)


Със съдействието на Virginia Records.

Teenzona_team
01 Дек 2006 г.