снимка: Goddard Photo and Video Blog

Астрономите в Европейската звездна обсерватория (ESO) откриха най-старите звезди извън Млечния път благодарение на гигантския телескоп в Чили, съобщава АФП.

Телескопът, който е с диаметър 8.2 м, е монтиран в пустинята Атакама и е огромна крачка напред към изучаването на сформирането на Вселената. Той позволява да се наблюдават най-старите звезди в нашата галактическа околност, ключови информации за разбирането ни за първите звезди във Вселената, се казва в комюнике на ESO. Според учените тези "примитивни" звезди, наричани също "изключително бедни на метал звезди", са се сформирали след Големия взрив, който е дал начало на Вселената преди 13.7 млрд. години. Досега те са били трудни за засичане, но нова техника позволи на астрономите да "откриват примитивни звезди, скрити сред всички други звезди", обяснява главната авторка на изследването Елзе Старсенбург, цитирана от БГНЕС.

ESO започва от 2011 г. изграждането на бъдещия гигантски европейски телескоп (E-ELT), за който се счита, че ще бъде "най-мощното око", което някога е наблюдавало пространството. Той ще бъде с безпрецедентния диаметър на огледалото от 42 м. Засега две места са конкуренция кое ще го приюти - пустиня в северно Чили или Канарските острови /Испания/.

Източник: Dariknews.bg

Teenzona_team
18 Фев 2010 г.