снимкa: www.sxc.hu

Средната площ на ледниците в Западен Китай през 2050 година може да се намалее с 27,7% в сравнение с днешните показатели, съобщи Синхуа, позовавайки се на изследване на Академията за земеделски науки.

"Отчитайки закономерността на съкращаване на ледниците и резултатите от прогнозата за променящите се летни температури на въздуха и валежите в бъдеще, през 2050 г. площта на ледниците в Западен Китай ще се съкрати с 27,2% в сравнение с днешните показатели. В частност площта на ледниците от морски тип ще намалее с 52,5%, а на ледниците от континентален тип с 38,2%", се казва в анализа.

С постепенното затопляне на климата ще намалява значително и снежната покривка. През 2100 г. снежната покривка в Цинхай - Тибетското плато, в Синцзян и Вътрешна Монголия ще започне да се топи още през март. В настоящия момент площта на изключително сухите райони в Китай достига около 697 хиляди кв км, а продължаващата суша ще доведе до разширяването на пустинните земи в страната, алармират учените.

Ледниците в Китай са концентрирани главно в западните райони на страната, където са разположени 46 298 ледника с обща площ 59 406 кв км, съобщи БГНЕС.

Източник: Dariknews.bg

Teenzona_team
23 Юни 2009 г.