Раждането е началото на един човешки живот, а смъртта неговият край, единственото сигурно нещо в нашето съществуване. Раждаме се обикновенни, но преминавайки през житейския си път, ние се променяме, градим и живеем собствения си живот такъв, какъвто сме го направили, затова е и изразът: "Кой, ако не аз? И кога, ако не сега?"

Животът ни предлага безброй възможности и ние, хората, трябва да се възползваме от тях навреме, а не да чакаме друг да направи това, което трябва - ние, понеже дотогава моментът ще е изминал и ще бъде твърде късно. "Желязто се кове докато е горещо!" Зат'ва не трябва да изпускаме мига, а да се възползваме смело. Но и в крайна сметка, животът е твърде кратък, за да се насладим на всичките му удоволствия, веднъж попитах една стара жена на смъртния й одър, дали съжалява за нещо в живота си, тя ми отвърна с ДА. Каза ми, че съжалява за всеки изпуснат миг, на който не се е насладила, за самотните и скучни часове, които прекарвала сама, че не се е възползвала от всичко, което е можела. За абсолютно всичко, което не е изживяла, понеже животът е толкова кратък, човек не може да усети времето, дори и да го усети, той не може да го спре, и човек се пита, какъв е смисълът да бъдем толкова предпазливи, вместо да се отдадем на удоволствията. И отново се намесва мисълта: "Кой, ако не аз? И кога, ако не сега?!" Кой ще се наслади на живота? Кой ще опита от всичко? Кой ще живее? Кой ще бъде щастлив, ако не аз, и кога, ако не в този живот. Трябва да се живее на момента, а не след него. Човек се ражда, опознава света, учи се да живее, разболява се, тръгва на училище, сблъсква се с първите си проблеми, расте, почва работа, влюбва се, създава семейство, отглежда децата си, остаравя и един ден той, човекът, просто изчезва от света и след време тъне в забрава, всичко това става толкова бързо и ние не можем да го усетим, затова трябва да живеем всеки ден, така все едном че той ни е последен. Всеки човек мечтае, съзнанието му е изпълнено с безброй мечти, но те много рядко стават реалност, той трябва да си ги постави за цел и поне да се опита да ги изпълни, защото няма кой друг да го направи, ако не самите ние, и няма кога, ако не сега. Мечтите са едни от най-хубавите способности на човека, защото мечтите ни изпълват с надежда към по-доброто, те ни дават цели в живота, които ние се стремим да достигнем, а това всъщност ни кара да живеем. Трябва да се мечтае, да се стремим да се постигат целите ни, да живеем така, че да бъдем щастливи. Има някои хора, които са радостни от живота. Има и друг вид хора, които са нещастни въпреки всичко. Те имат безброй възможности пред себе си, но не могат да се възползват от тях или поне не искат да опитат. Живота е шарен, има безброй цветове, просто трябва да се възползваме от тях, трябва да бъдем цветни, изкрящи от радост и щастие, с усмихнат поглед към света, вместо да сме безцветни, нещастни от живота и нерадостни от това което сме! Такива сме се родили, такива сме станали и като такива трябва да живеем.

Не друг е градил нашия живот, а самите ние сме си го направили такъв, какъвто е. Животът е миг, подарък за нас. Мигове на наслада и удоволствия, които са ни подарени, това е нашата възможност и някой трябва да се възползва, тъй че кой ще е това, ако не НИЕ, и кога, ако не в този живот!

Shemet_
25 Юли 2007 г.

11293 прочитания
Коментари: 9
The_Kiss #1, 26 Юли 2007 г.
Хареса ми...даже се замислих върху всичко,което си написал,а това се случва рядко....
UsMiFkA_ #2, 19 Авг 2007 г.
яКу е ... Човеко колкото твои статии прочетох, толкова пъти се замислих за определени неща ... Поклон
black_lady #3, 20 Авг 2007 г.
Хубаво е, Енис, ама пак си пропуснал да споменеш, че не си го писал ти това
Shemet_ #4, 20 Авг 2007 г.
hahahaha Lady...az sum go pisal...i to v daskaloto... nz zashto si mislsish 4e ne sum az....beshe za daskalo AKo ne vqrvash...pozanvash hora ot klasa mi...te bqha s mene kato sum go pisal,poneje zabnravih da si napisha domashnoto...tuy 4e...ako go ima nqkyde drugade,i nqkoy koito pretendira 4e go e pisal toi,da zapovqda Beshe za domashno toest,gospojata dade tema,az pisah ay
Real_girl #5, 27 Авг 2007 г.
Haresa mi!
sexy_cat #6, 29 Авг 2007 г.
Хубаво е наистина.
2PAC-f #7, 05 Окт 2007 г.
absolut4eto #8, 04 Яну 2008 г.
evala Shemet_ mnogo vqrno....i mnogo dobre napisano...
forsaken #9, 04 Авг 2008 г.
nou polu4itelno