„Под игото” на Иван Вазов е любимата книга на българите. Тя беше избрана чрез гласуване измежду други 11, достигнали до финала на кампанията „Голямото четене”. На второ и трето място също са произведения на български автори – това са съответно „Време разделно” на Антон Дончев и „Тютюн” на Димитър Димов. Инициативата „Голямото четене” се реализира у нас от Българската национална телевизия, по лиценз на BBC.

На 12-то място българите оставиха „Сто години самота” на Габриел Гарсия Маркес. На 11-то класираха „Пътеводител на галактическия стопаджия”, на 10-то „Граф Монте Кристо”. Романът на Джон Стайнбек „На изток от Рая” остана на девета позиция, на осма е „Осъдени души” на Димитър Димов.

„Властелинът на пръстените” на Толкин е книгата, която досега е печелила в кампанията „Голямото четене” на други три места, където тя се е провеждала – Великобритания, Германия и Австралия. Българите обаче я класираха едва на седмо място.

На шесто е „Майсторът и Маргарита”, петата позиция остана за „Малкият принц”, а четвъртата за „Железният светилник” на Димитър Талев. Поставяйки на първите четири места книги на български автори, сънародниците ни се писаха по патриоти и от унгарците. Досега единствено те на първо и второ място в класацията са имали романи на свои писатели. Според режисьора Андрей Слабаков, който беше сред основните застъпници на „Под игото”, е съвсем нормално в България да спечели българска книга.

Кампанията „Голямото четене” започна още през октомври миналата година. На 21 декември станаха известни заглавията, попаднали в ТОП 100. Обявени бяха и 12-те романа, измежду които българите избраха любимия си – чрез гласуване на сайта 4etеne.bnt.bg, телефонни обаждания и изпращане на sms-и.

Журналистът от Дарик радио Кюстендил Калин Василев пък успя да спечели един от конкурсите по време на кампанията – този за есе на тема „Романът на бъдещето”. Наградата за Калин е пътуване до Ню Йорк.

Източник: Dariknews.bg

Teenzona_team
23 Мар 2009 г.

Коментари: 7
greenleaf #1, 26 Мар 2009 г.
Защо? На мен "Тютюн" много ми хареса,четох го сега,защото ще ми трябва за матурите. Ама си е хубава книгата.Иначе...(дано никой преподавател по литература да не го прочете това) хич не съм съгласна,че "Под иогото" е на първо място.Едиствената по-тъпа книга,която съм чела е "До Чикаго и назад". Много трудно ги прочетохй и двете. Съгласна съм обаче,че има книги,котио си заслужаваха мястото в класацията. "Граф Монте Кристо" е велик роман,според мен.
Ruby_Bolger #2, 28 Мар 2009 г.
не ми е любимата, но това не я прави по - малко добра! а що се отнася до моята любима книга, тя не се и докосва да 12-тицата.... 77-мо място говори ли ти нещо?! е поне "Гордост и предразсъдъци" е на 13-то...
Ruby_Bolger #3, 28 Мар 2009 г.
аз пък мисля, че "Под игото" е велика книга! бях 6. клас, а я прочетох на 1 дъх!! Браво, Честито!! а не съм много съгласна за "Пътеводителя" - 11 място!? според мен трябваше да е поне на 6-то....
Shemet_ #4, 28 Мар 2009 г.
Под игото може да е всякаква,но определено е далеч от номер 1 На теб да не би да ти е любимата?И на мен ми харесват много книги но любими не са.Просто някой хора се правят на патриоти...тва е то...или е единствената книга която са прочетли щото сеш се че трябва....
Shemet_ #5, 23 Мар 2009 г.
hahahahahaah...golemi patrioti nqma shto...
Servantes #6, 24 Мар 2009 г.
Честито на печелившите, ама аз никога няма да прочета докрай Майстора и Маргарита, защото за мен това е най-глупавата книга която съм чел до момента. Хубаво е, че като цяло добри книги спечелиха. Малкия принц, Властелина и Графа са класика. Относно българските обаче има големи пропуски. Аз никога не бих сложил книга на Д. Димов сред фаворитите си, кактои време разделно, но си го обеснявам с факта, че България е страната на пенсионера.
black_lady #7, 02 Апр 2009 г.
Според мен беше нагласено. Половината книги, които участваха, бяха по-добри. Дори от българските имаше далеч по-хубави!