снимка: scx.hu

Химическото съединение рапамицин, открито на остров Пасха през 70-те години на ХХ век и активно използващо се днес при трансплантации, е удължило живота на мишки в три различни експеримента с 9-14% и вероятно може да се използва за удължаване на човешкия живот, смятат автори на изследване, публикувано в списание Nature.

Рапамицин е продукт, получаван в резултат на дейността на бактериите. Първоначално той е бил изолиран заради своите противогъбични свойства, а след това е било открито, че това съединение позволява съществено да се намали степенна на отхвърляне на тъкани при операции за присаждане на органи. В момента рапамицинът преминава клинични тестове в качеството си на препарат срещу рак.

Авторите на изследването отдавна са се досещали, че рапамицинът може да удължава живота на бозайниците, тъй като това съединение въздейства върху особен белтък - киназа mTOR, отговарящ за много процеси на метаболизма на клетките и техните реакции на външно въздействие. Този белтък е задействан в механизма за увеличаване на продължителността на живота на бозайниците за сметка на радикално съкращаване на употребата на храна - единственият известен днес доказан от учените начин за удължаване на живота на бозайниците.

Експериментът е проведен от сътрудниците на три различни организации - Центъра за наука и здраве на Тексаския университет, Мичиганския университет и Джексъновата лаборатория в Ен Арбор, съобщава РИА "Новости", цитирана от БГНЕС.

В проучването са участвали 2 хиляди лабораторни мишки. На 20-тия месец от живота си, който съответства примерно на 60-годишна възраст при хората, те са получили в храната си рапамицин. Учените са открили, че мишките живеят с 9-14% по-дълго от тези, които не са получавали рапамицин. Ефектът е бил по-ясно изразен при женските екземпляри. Авторите на откритието предупреждават, че рапамицинът трябва да бъде използван за удължаването на човешкия живот внимателно. Това вещество подтиска работата на имунната система и може да направи човешкия организъм по-податлив на инфекциозни заболявания.

Източник: Dariknews.bg

Teenzona_team
10 Юли 2009 г.

Коментари: 5
crazy_teen4e #1, 11 Юли 2009 г.
Еее,нямам цял живот да ги чакам...
crazy_teen4e #2, 10 Юли 2009 г.
По-добре да намерят елексира на младостта Никой не иска да живее чак толкова много,когато вече е на 90 и нищо ново не може да даде живота...
Ruby_Bolger #3, 10 Юли 2009 г.
eee Крейзи, те нещата едно по едно стават!! : )
Ruby_Bolger #4, 10 Юли 2009 г.
хммм звучи интересно и не много ясно... но има хляб в начинанието...
DIGHeaD #5, 10 Юли 2009 г.
има ли го в аптеките? че хамстера ми взе да бере душа