снимка: www.sxc.hu

Лекарство, първоначално разработено като антидепресант, беше определено като виагра за жени, след като се провалило на тестовете за антидепресант, но проявило не съвсем неприятни странични ефекти.

При три отделни експеримента лекарството, наречено флибансерин, направило чудеса за засилване на сексуалното желание на жените, въпреки че не помогнало особено за повишаване на настроението им. Случайното откритие наподобява откриването на виаграта, която първоначално била създадена като лекарство за сърдечни проблеми.

Изследването на американски учени било представено на конференция по сексуалната медицина в Лион, Франция. "Флибансерин беше слаб антидепресант. Но проницателни наблюдатели забелязаха, че той засилва либидото на лабораторни животни и на хора, информира БГНЕС. Поради това ние направихме редица клинични тестове", съобщи ръководителят на изследването проф. Джон Торп от Университета в Северна Каролина на конференцията на Европейското сдружение за сексуална медицина.

Жените, участвали в експеримента, които вземали по 100 милиграма от лекарството веднъж дневно заради ниското си либидо, съобщили за значително повишаване на сексуалното им желание и задоволителни сексуални преживявания, допълни той. "Това по същество е подобно на виагра лекарство за жени. Пониженото желание или либидо е най-често срещаният женски сексуален проблем, както еректилната дисфункция при мъжете", допълни проф. Торп.

В изследванията участвали 2000 жени от САЩ, Канада и Европа.

Източник: Dariknews.bg

Teenzona_team
19 Ное 2009 г.