Редовното слушане на iPod увеличава опасността от болки в ушите, установили учените. Споделянето на слушалките с друг човек е дори по-лошо, тъй като бактериите могат да преминат от единия към другия потребител. Индийски учени установили, че редовните потребители на iPod и на други видове МР3 плейъри увеличава опасността от бактериална инфекция в сравнение с хората, които не използват редовно тези устройства.

Учените изследвали 50 студенти по медицина от Медицинския колеж „Кастурба” в Манипал, Югозападна Индия, половината от които били редовни потребители (група Б) и другата половина, които не били редовни потребители (група А). „Участниците в група Б показаха значително увеличаване на бактериите след честа или постоянна употреба“, установили учените.

Бактерии били открити в ушите на 92% от хората, които редовно споделяли слушалките си с друг човек, и при 80% от тези, които не го правели. Изследователите заключават, че „честата или постоянна употреба на слушалки увеличава бактериите в ушите“.

Споделянето на слушалките „може да бъде потенциален източник“ на бактерии, допълва БГНЕС.

Източник: Dariknews.bg

Teenzona_team
16 Яну 2009 г.

Коментари: 2
Ruby_Bolger #1, 17 Яну 2009 г.
интересно защо изследваните са студенти по медицина
Axel #2, 19 Яну 2009 г.
абе дай и аз да слушам музика всеки ден на макс...мноу ясно, че ще имам болки в ушите...хаха...тъпо.