Американската група Google разработва програма за първия мобилен телефон, който ще може да превежда на чужд език по време на разговора, а системата за него ще бъде готова в следващите няколко години, посочва британският вестник "Таймс".

Разработвайки съществуващите технологии за разпознаване на гласа и превода, Google може да допринесе за големи трансформации в общуването между над 6000 говорими езика в световен план. От Google вече са създали автоматична система за превод на текст за компютрите, която постоянно се подобрява чрез сканирането на милиони страници по интернет и документи на различни езици. Програмата за компютри в момента покрива 52 езика, като последният е хаитянски креолски език, добавен миналата седмица.

Групата разполага и със система за гласово разпознаване, която позволява на потребителите на мобилни телефони да извършват търсения по интернет, без да натискат клавишите. В момента IT-гигантът работи върху комбинирането на двете технологии за получаването на софтуер, способен да разпознава гласа на човек и да го предава на чужд език, допълва БГНЕС. Както при човешкия превод, програмата анализира определени отрязъци в дадена реч, като изчаква, докато разбере смисъла на изреченията и фразите, преди да се опита да осъществи превод.

Източник: Dariknews.bg

Teenzona_team
08 Фев 2010 г.