Метанови стълбове в марсианската атмосфера дадоха доказателство на учените, че вероятно под повърхността на планетата съществуват живи микроби, както и на Земята, предаде Ройтерс. Метанът вероятно е образуван или от вода, реагираща с нагорещени камъни под повърхността, или като отпадъчен продукт от дейността на живи микроорганизми, заявиха учени по време на брифинг на НАСА.

Според тях няма данни метанът да е донесен на планетата от небесно тяло, например комета. „Това е интересно, защото сега разполагаме с данни, че трябва да имаме предвид възможно съществуване на живот на Марс“, заяви Лиза Прат от университета в Индиана. „Има нужда да започнем да изследваме Марс, търсейки форма на живот, която издишва метан“.

Учените отдавна се стремяха да определят дали Марс, четвъртата планета от Слънчевата система, има или е имал в миналото условия за поддържане на живота. Новите наблюдения, направени чрез използване на телескопите на Хаваите, не доказват съществуването на живот, но сочат, че е възможно съществуването на такъв. Според учените, ако метанът произлиза от микроби, те вероятно живеят далеч под безжизнената марсианска повърхност, на дълбочина, където е достатъчно топло, за да съществува втечнена вода.

Водата в течно състояние се счита за необходим компонент за живота. На Марс съществува вода, но роботите са я намирали на повърхността само под формата на лед. Учените намериха значителни метанови стълбове в северното полукълбо на Марс през 2003 г., което беше определено като първото откриване на газ на Червената планета. Майкъл Мума от НАСА заяви, че има три области на Марс, които бавно отделят „значително количество“ метан. И трите носят следи, че са разполагали с значително количество наземен лед или течаща вода. Няма следи, че газът е продукт на вулканична дейност, за което щеше да говори например наличието на серен диоксид, подчерта той. На Земята, метанът се произвежда както от живи организми, така и от геологични процеси като оксидацията на желязото.

Източник: Dariknews.bg

Teenzona_team
16 Яну 2009 г.

Коментари: 3
Ruby_Bolger #1, 17 Яну 2009 г.
добре бе... естествено, че щом има лед, ще има и течна хубава поддържаща живота вода... а телескопите на Хаваите не ги бива! не можем и бегло да се сетим отколко време жителите на Марс ни се смеят, че не можем да ги видим...
Shemet_ #2, 17 Яну 2009 г.
Еее не всички са като тебе,да могат да разговарят с тях!
Ruby_Bolger #3, 17 Яну 2009 г.
мило е, че точно ти ми го признаваш