снимка: www.sxc.hu

Автомобил, който се движи с шоколадово гориво, бе създаден от група британски експерти, съобщи РБК. Фантастичната машина може да развива скорост до 220 км/ч и ще бъде представена през май. Според инженерите от производствено-изследователския център на университета Уоруик автомобилът работи с гориво, което се състои на 30% от растително масло и шоколад. Поради това отработените газове не увеличават въглеродните емисии по планетата и като цяло са по-малко опасни за природната среда.

Самата кола също е създадена от продукти, които при друга обработка биха могли да послужат за обяд. Много от аеродинамичните елементи са изпълнени от полимери, получавани от картофено брашно, а на мястото на шофьора са използвани ленени влакна, пяна на основата на соево масло и използвана полиестерна тъкан, допълва БГНЕС. Кормилото е създадено от Curran - лек и здрав полимер, произведен от моркови, а предното крило и огледалата отново са с участие на картофени продукти.

Двигателят е двулитрова машина с вътрешно горене, която консумира биогориво. Смазката също е на основата на растителни масла, а не нефт, което превръща колата в един от най-природосъобразните машини на пазара.

Източник: Dariknews.bg

Teenzona_team
24 Апр 2009 г.

Коментари: 5
greenleaf #1, 30 Апр 2009 г.
напълно съм съгласна с шемет
dafi_bs #2, 24 Апр 2009 г.
че той бензина е по-евтин
Shemet_ #3, 24 Апр 2009 г.
Да гориш шоколад,вместо да го ядеш!Светотатство!
Axel #4, 24 Апр 2009 г.
Че купа ли го това нещо...ще си похапвам, хаха . Абе шоколада е за ядене
g_girl #5, 25 Апр 2009 г.
Инженерите май са решили да действат по прототип на захарната къщичка на вещицата от приказката "Хензел и Гретел" Ако оближа колата, тя ще се стопи!