снимка: www.sxc.hu

В скоро време няма да имате нужда нито от дистанционно, за да смените канала на телевизора, нито от мобилен телефон, за да изпратите съобщение. Просто с посочване върху менюто на вашата длан ще може да изпълнявате желаните си команди благодарение на най-новото откритие известно като "Skinput".

Революционната технология е създадена от компанията Microsoft и Carnegie Mellon University благодарение на "акустиката на тялото", която ни дава възможност да превърнем кожата в интерактивен екран, чувствителен при допир. Учените на тези две институции идентифицирали няколко места на ръката, които произвеждат определени звуци при допир.

Изобретението, наречено "Skinput" е комбинация от мини прожектор, който прави дисплея и ултрамодерни сензори, които може да открият точно коя част от ръката се пипа. Така на кожата ще се проектира меню, с помощта на което ще може да сменяме песните в iPod-а, да играем на игри или да телефонираме....

Учените проучват факта, че заради различната плътност на костите, клетките и величината на мускулатурата всяка част от тялото, ръката или дланта издава различни звуци, с което на потребителите на "Skinput" се дава възможност да контролират електрическото си оборудване само с допир, пише БГНЕС.

Тази система е от две технологии: възможността да се открие свръх ниска звукова вълна, която се създава с чукането на пръстите по кожата и микрочип, с големина на "пико" прожектор, който вече се ползва в мобилните телефони. Той се имплантира в подлактицата и изпраща светлинен сигнал на дланта на потребителя. А звуков детектор определя коя част от дисплея искате да активирате.

Според учените "Skinput" работи много добре дори и когато тялото се движи. Тази система може да използва безжична технология, като например bluetooth, за да свърже командите с различни видове апаратура, включително мобилен телефон, айпод, даже и компютър. Учените ще представят работата си през април по време на среща в Атланта.


Източник: Dariknews.bg

Teenzona_team
08 Мар 2010 г.