Дивият свят на животните е изпълнен със забележителни същества. На пръв поглед чудати, те са се приспособили идеално към различните климатични и териториални условия на нашата планета. Някои от тях са мънички, почти незабележими, докато други са толкова големи, че можем да ги разпознаем дори от далечно разстояние.

Като стана дума за големи тук е мястото да Ви запозная с едно от най-учудващите създания, с което навярно почти всички от нас не са имали късмета да се запознаят на живо. Неговото име е Giraffa camelopardalis, в превод "бързоходеща камила-леопард" познато още под названието "Жираф".

Жирафът живее в Африканската савана, южно от Сахара. Висок колкото два автобуса (около 6м.), той наистина придава един огромен и спиращ дъха вид, пред който и да е друг обитател на сухоземния свят в континента. През целият си живот, който трае около 25 години в дивия свят той най-често живее в компания от няколко себеподобни. Рядко, но все пак се случва жирафът да живее в доста по-голяма компания, наброяваща десетина или няколко десетки негоподобни. Трудно можем да си представим една такава гледка. Представете си да има задръстване от шест метрови автобуси по средата на акациите и мимозата насред саваната в Африка :)

Впрочем точно акацията и мимозата е сред любимата храна на това ОГРОМНО животно. Височината на дърветата не го притесняват и той-жирафът с лекота достига короните им като сладко си похапва от трънливите им листа. Понеже няма ръце природата го е дарила с език, забележете дълъг около 50 сантиметра, с който успява да сграбчи и откъсне храната си. :) Дневната му гощавка може безпроблемно да надмине 140 кг., което както и да го погледнем си е много ядене... всъщност и пиене! Голяма част от водата, която му е нужна, за да оцелее си я добива от зеленината, която поема, но естествено тя не му е достатъчна. Дори и да пие вода на два, три дни за него това представлява трудност. И е логично! Същото е да се качите на кокили, да станете 6 метра и да решите да пийнете вода от някое изворче. Трудно!!! Е, жирафът успява някак си... разкрачва краката си, провесва дългият си врат и пие. Това е и моментът, който чакат неговите естествени врагове. Те не са много, но за сметка на това са свирепи. Лъвовете, дивите кучета и хиените в ученето си по метода на опитите и грешките са запомнили, че навел се да пие вода, жирафът може да стане лесна плячка. Иначе има не-малко хищници, които са се опитвали да го нападнат изправен, но доста от тях са плащали със живота си, тъй-като жирафът има много здрави крака и само с един удар може да направи големи поражение на нападателя. Поради тази причина ОГРОМНИЯТ екземпляр доста често спи прав. Странно нали?

Макар и доста голям африканският обитател не е никак тромав. Той може както да ходи, така и да тича в галоп. Когато ходи цялата си тежест издържа с редуващи се леви и десни крака, като движи вратът си в синхрон, за да поддържа баланса. Затича ли се обаче той бяга като заек - редуват се предните два и задните два крака. И ако заекът е бърз /с което е известен/ то жирафът също не остава по-назад. Максималната бързина, с която тича е около 60 км/ч. WOW!

Разбира се, за да съществува, видът не може само да изгражда техники и умения за оцеляване. Той трябва и да се възпроизвежда. Първата бременост на женският жираф е в границите на неговата четвърта година. Тя трае около 14-14.5 месеца. Най-често се ражда по едно жирафче, но понякога могат да се родят близнаци. Новороденото е високо към 1.9м. и тежи в порядъка на 68 килограма. През първата си година то израства с още метър, метър и двеста и придобива височи околи 3 метра...

Създанията на нашата планета са ни изумявали през милионите години със своята тайнственост, различност и поведение. Някои от видовете са изчезнали, но други са останали и все така ни изумяват, колкото и да научаваме за тях. Такъв пример е жирафът. Именно той се е утвърдил през годините като един от най-ярките символи на дивия свят на Африка.

Bugsy
12 Дек 2004 г.

Коментари: 7
ani_sladurani #1, 30 Яну 2005 г.
Bugsy-tova koeto si napisal e super.Bravo!Prodaljavai taka.
boy_07 #2, 09 Фев 2005 г.
Мерси за инфото
black_sexy_lady #3, 09 Фев 2005 г.
Bravo be Bugsy!Super si se spravil!!!!!!!!!!Davi vse taka!!!!!!
mimigeorgieva_92 #4, 05 Мар 2005 г.
bravo na teb bugsy .interesni danni za jirafa si napisal.
sweet_didi #5, 10 Май 2006 г.
Mnogo interesni raboti si napisal
MiMcHeToOo #6, 11 Авг 2006 г.
Xax iskam da si zema jiraf kato doma6en lubimec xaxaxaxxaxaxaxaxaxxa
myxomopka #7, 18 Окт 2006 г.
i az iskam jirav4e....