снимка: www.sxc.hu

Изменението на климата в рамките на следващите три века може да направи някои части от света твърде горещи за обитаване от хората, показва ново изследване.

Учени от университета на Нов Южен Уелс и американски изследователи от университета Пардю твърдят, че хората няма да могат да се адаптират към прекомерното покачване на температурите, което застрашава тяхното оцеляване. В следствие на глобалното затопляне специалистите прогнозират покачване на температурите със 7 градуса по Целзий, което поставя под въпрос живота в някои части на нашата планета, пише БГНЕС.

Според проф. Стивън Шерууд няма шанс това затопляне да стане през този век, но има сериозен риск за бъдещите поколения, които ще обитават Земята през 2300 г. „В дългосрочен план шансът това да се случи е 50%", обяснява той.

Реалистични прогнози показват, че през 2300 г. температурите могат да бъдат с 12 градуса по-високи. Ако това се случи, настоящите ни притеснения за покачването на морското равнище, извънредните горещини и горските пожари, загубата на биоразнообразието и земеделските трудности ще бледнеят на фона на заплахата, че половината обитаван свят да стане твърде горещ за живот.

Източник: Dariknews.bg

Teenzona_team
12 Май 2010 г.

Коментари: 1
Shemet_ #1, 18 Май 2010 г.
Всички ще станем негри