Едноименният саундтрак с песни към новия филм на известния режисьор, в който са събрани изпълнители от Карлос до Кармо и Марица
до Kаетано Велосо и Лила Даунс

Fados е новият, ослепителен филм на Карлос Саура. „Израстнал съм с фадо музиката, с гласа и присъствието на Амалия Родригес”, споделя култовият испански режисьор, който определя фадото като “la saudade (тъгата, меланхолията, риданието), копнежът на онези, останали в Португалия, по спомена за другите, прекосили морета и никога завърнали се; както и на тези, които са заминали, отнесли спомена за родната земя.”


Във филма Fados, който беше показан премиерно през септември 2007 на филмовия фестивал в Сан Себастиан, музиката е основно действащо лице. А албумът с тази музика е историческо пътешествие през този характерен португалски стил, примесен със съвременните тенденции, защото, както Саура сам споделя „Опитвам се да разкрия една нова и различна перспектива, да се опитам да предвидя бъдещето на фадото”.

В албума Fados Карлос Саура включва фундаментални съвременни изпълнители като Карлос до Кармо, Марица, Камане, Ана Маура и още. Наред с тях са новопоявилите се фигури от Капе Верде: именно те са представители на новите поколения, които се вълнуват от реге и хип-хоп стиловете, възстановяването на старите фадо къщи, фадо фламенко комбинациите. Във филма се появяват също и известни фигури от други страни (Kаетано Велосо, Лила Даунс, Мигел Поведа и други), както и легендарните Мария Севера, Алфредо Мерсенариа и Амалия Родригес. Fados е пътуване от миналото към настоящето на великата португалска музика, албум за вечния стил, който успява да надскочи модните течения и все пак да се адаптира към новото време и който остава жив благодарение на множеството си последователи.

„Кой съм аз да си позволявам да говоря за Карлос Саура? Аз съм страхотен негов почитател и това е”, споделя Карлос до Кармо. Изпълнителят на фадо продължава: „Тази изключителна творба на режисьора преминава през виждането му за тангото и фламенкото, за да достигне до фадото. Това е проект в световен мащаб”. Карлос Саура добавя: „Истинската звезда в тази твобра е фадото и името на филма всъщност отразява желанието ми да мина отвъд съвременното разбиране за фадо”. Това е философия, която властва в целия албум и ни въвлича в един от стилове днес, изпълнен с най-силна чувственост.

Траклист:
1. FADO DA SAUDADE- Carlos do Carmo
2. KOLA SAN JON- Grupo Kola San Jon
3. VARIAÇÓES EM LÁ- Ricardo Rocha & Jaime Santos
4. TRANSPERANTE- Mariza
5. MENINA VOCẾ QUE TEM- Toni Garrido
6. QUADRAS- Camené
7. FADO DA SEVERE- Caterina Moura
8. RUA DO CAPELAO- Cuca Rosete
9. MARCENEIRO- NBC/ SP & Wilson
10. UM HOMEN NA CIDADE- Carlos do Carmo
11. FOI NA TRAVERSSA DA PALHA- Lila Downs
12. VIDA VIVIDA- Argentina Santos
13. FADO BATIDO- Brigida Victor Jara
14. FLOR DI NHA ESPERANÇA- Lura
15. SORPA DEMAIS O VENTO- Camené
16. ESTRANHA FORMA DE VIDA- Caetano Veloso
17. FADO TROPICAL- Chico Buarque & Carlos do Carmo
18. MEU FADO MEU- Marizia & Miguel Poveda
19. CASA DE FADOS- D. Vicente da Câmara, Maria da Nazare, Ana Sofia Varela, Carminho, Ricardo Ribeiro & Pedro Moutinho
20. Ó GENTE DA MINHA TERRA- Mariza

Едноименният саундтрак към филма FADOS излиза на музикалния пазар от Анимато Мюзик/ EMI.

Teenzona_team
04 Окт 2007 г.