С продажби от над 100 000 копия извън Испания, албумът с будистки мантри “Sakya Tashi Ling” на монасите от едноименния манастир стана сребърен и във Франция, и в Италия. Албумът се превърна в голям хит и в България, след като магичният първи сингъл “My Spirit Flies To You” завладя радио и телевизионния ефир.

Ламата на манастира Лама Дондруп споделя: “Решихме, че идеята да запишем албум, койта да разпрати енергията на мантрите извън тези стени, ще е добър начин да разпръснем силата на будистката мисъл. Целта ни е дадем позитивна енергия на колкото се може повече хора. Мисля, че успяваме, съдейки по стотиците мейли, които получаваме ежедневно”.

Ламата сам решава кой да пее мантра, защото иначе резултатът може да е негативен. Всеки трябва да се научи как да допусне стиховете през трите врати: тялото, словото и душата. Така, когато монасите започнат да пеят в стята за медитация в топла, спокойна и неподвжина атмосфера и горящ тамян, санскритският език се превръща в най-сладкото пеене, което облекчава всяко безпокойство.

***

Будиският манастир Сакия Таши Линг се намира зад арката на Пало Новела, дълбоко в зеленото сърце на националния парк Гараф, на по-малко от час път от Барселона. Това е един съвършено различен свят. Свят, в който млади монаси и монахини, всички испанци, облечени в дълги жълти, пурпурни и бели роби живеят в тишина, извън суетата на консуматорското общество. Това е място, на което няма мобилни телефони и се изпълва с оживление само в уикендите от хора, запленени от албума на монасите или такива, дошли да потърсят мир и спокойствие.

Обществото в манастира се състои от Нгагпас – монаси, които не са дали обет за целомъдрие. Те могат да сключват брак, но трябва да го напуснат, когато имат дете, защото “така децата ще бъдат свободни сами да изберат духовния път, който искат да следват”.

Седнал като Буда в гората, Лама Дондруп ви приканва да затворите очите си за 45 минути, да се концентрирата върху аромата, звуците, да “позволите на съзнанието и позитивната енергия да ви освободят от тъмнината на ежедневието... Когато отново отворите очите си, цветовете ще са по-ярки и ще забележите наоколо детайли, на които до сега не сте обърнали внимание”.

Търсете албума “Sakya Tashi Ling” на будистките монаси на българския музикален пазар от Вирджиния Рекърдс / Юнивърсъл Мюзик Груп.

Teenzona_team
02 Авг 2006 г.

Коментари: 1
chica #1, 04 Авг 2006 г.
AWE NEZNAM ZA6TO NE6TO NE MI IZGLEJDA MNOGO HUBAVA PESNI4KATA VSA6TNOST NE SAM Q SLU6ALA AMA NE MI VDAJVA DOVERERIE NI6TO 4E SAM FENKA NA ISPANCITE