Снимка: Димитър Димитров

След успешния „Sex In The Morning”, Остава са готови с втори сингъл от предстоящия си нов албум. Парчето се казва „Baby” и е с модерно инди рок звучене, иронично-любовно, свежо и забавно. „Албумът ни ще бъде изчистен, с много свободни пространства, по-сурови рок и пънк рифове, динамичен и с характерния ни вокален стил,” разкриха музикантите.

„Baby” е първото от парчетата, по които Остава работиха лятото в Турция. В същото студио, в което записват и бг рокаджиите, е записвано и парчето на Сертаб Еренер, победителката от Евровизия 2003. Момчетата от групата разказаха, че в супер колоритния мегаполис Истанбул, освен че се случват много важни неща в музиката, са и много гостоприемни.

Барабаните и китарите на целия албум са записани на живо там след три дни денонощна работа. Вокали, аранжименти, смесване и мастеринг се завършват в момента в студио Sound Design, Пловдив. Записите се осъществяват с подкрепата на книжарници Книгомания.

Остава обещават цял албум най-късно до пролетта, продукцията ще бъде издадена от Вирджиния Рекърдс, а съвсем скоро (до месец) ще има и видео към „Baby”.

За приятелите на групата срещите са ясни:
1-ви февруари - „Петното”, Пловдив
12 февруари - „Строежа”,
16 февруари – „Backstage”, София
28 февруари – „Swinging Hall”, София

ОСТАВА – био
„Нека да направим група", казва Жоро на Боян някъде през 1991 година в Габрово и така Георги Георгиев (китара и вокали), Боян Петков (бас) и Драгомир Димитров (барабани) създават Остава - група, която написа историята на българската алтернативна музикална сцена, повлия поколения и промени човешки съдби. Свилен Ноев (вокали и китара) се присъединява към Остава през 1995, като допринася много за развитието на новия подход на групата към писането на музика. Даниел Петров заменя своя предшественик на барабаните 4 години по-късно.

Може да се каже, че историята обича Остава, след като всеки техен албум се радва на съдбата да се превърне в своеобразна класика още с излизането си и изпреварва със светлинни години всичко, което се е случвало в музикалните среди у нас до този момент.

Суровият китарен звук на Остава напомня на някои от най-влиятелните британски групи от близкото минало, като например Oasis, The Smiths, Blur и Suede. Той е преплетен със студените и същевременно нежни мелодии, типични за пост-пънк и ню уейв движението, доминирало западния ъндърграунд през 80-те. Така групата създава собствен стил, определил цяла ера в българския алтернативен рок.

През лятото на 2006 Остава бяха избрани да подгреят LADYTRON при техния втори концерт в България. Само няколко седмици след това момчетата свириха на една сцена с IAN BROWN във връзка с EXIT кампанията на MTV против експлоатацията на хора. Малко по-късно музикалният канал завъртя песента „Sex In The Morning” в седмичната си класация World Chart Express. Последната изява на групата пред по-голяма публика е съвместният концерт с PLACEBO - една от най-известните алтернативни групи в света, които избраха Остава за съпорт акт по време на втория им концерт в София на 18-ти юни 2007.

ОСТАВА
Дискография

ПИНГ ПОНГ (2000)
СЛЕД ЛЮБОВ ПО ВРЕMЕ НА ВОЙНА (2002)
МОНО (2004)


Със съдействието на Virginia Records.

Teenzona_team
29 Яну 2008 г.

Коментари: 4
DIGHeaD #1, 29 Яну 2008 г.
мноо са добри!!
f_lora #2, 30 Яну 2008 г.
готини песни имат "Sex In The Morning" като излезе и пощурях,страшно ме кефи
shadow #3, 31 Яну 2008 г.
една невероятна група, наистина се вижда, че правят музиката си с желание
Ruby_Bolger #4, 01 Фев 2008 г.
аз ги харесвам предимно заради текстовете.... наистина много дълбоки.... много са добри....