Тази музикална година започна с трескаво очакване на дебютния албум на Дъфи - ‘Rockferry’. След като сингълът й “Mercy” застана моментално на върховете на класациите още преди дори да е достъпен за продажба в магазините – нещо, което британска соло изпълнителка никога преди не е успявала да направи.

Нейният глас омагьоса всички и мълвата за красотата и силата на нейните песни се разпространи толкова бързо, че известната водеща на ВВС Radio One Джо Уайли обяви песента за нейната Песен на седмицата през ноември 2007.

След световната си премиера през март 2008 до сега албумът се продаде в над 1 милион копия само за няколко седмици и достига до #1 в над 11 държави по света. От днес той е вече и на българския музикален пазар.

Дъфи е родена и израства в Северен Уелс. Първият й реален спомен за някаква музика е, когато влиза в кухнята и вижда майка й и втория й баща да танцуват на песен на Род Стюарт. Дотогава тя няма нито една собствена касета или диск с музика. Първите й стъпки в това да осъзнае собствените си музикални предпочитания прави, когато взима от баща си една видеокасета със записи на телевизионното шоу от 60-те ‘Ready, Steady, Go!’. „Там видях Бийтълс, Ролинг Стоунс, Уолкър Брадърс, Санди Шоу и Мили с “My Boy Lollipop”. Толкова секси и вълнуващо. Пусках касетите отново и отново, докато накрая не се разпаднаха” – споделя тя.

Бътлър, бившият китарист на Суейд, който й е музикален продуцент, казва за нея: „Дъфи израстна без никаква концепция за това какво е готино или модерно, какво би или не би трябвало да харесва, как да се държи и дори как да пее. За нея идването й в Лондон е като в приказките – идва да пише песни с мен – някой си, който й бил препоръчан. Това означава да си отделиш цял ден, за да вземеш два автобуса и после два влака, за да пристигнеш. После да направи същото отново, за да се върне вкъщи, като в това време свириш песните, които преди малко си написал, на старите дами, които срещаш по време на пътуването си. За циничните типове от музикалната индустрия е наистина трудно да разберат колко откъсната е била от света – и географски, и по всякакъв друг начин. Но това, което се получи най-накрая е някой, който действа и пее напълно и само от сърце. Това е рядкост и магия”.

Бътлър е представен на Дъфи от Джанет Лий от лейбъла Rough Trade, която през август 2004 чува демо записи на Дъфи, направени в домовете на разни приятели и става неин музикален ментор и мениджър.

„Хората продължават да ми казват: „Ти направи страхотен запис”, но аз не мога да го приема, защото аз не го направих сама. Джанет и аз създадохме “Rockferry” заедно и тя е с мен от самото начало, разширявайки хоризонтите ми, представяйки ме на хора, на които мога да се доверя. Бътлър беше само един от тях. Написахме заедно величествената и хипнотична ‘Rockferry’ още в началото на проекта, а после те работиха по още три от десетте парчета и изведнъж започна да се говори за най-очаквания дебют на 2008. Джими Хогърт и Стийв Буукър са другите колаборатори в този албум.”

Какво да очаквате, когато си пуснете диска за първи път? Откриващото и едноименно парче води към колекция от оригинален материал, който някои биха определили като с ретро звучене, но Дъфи го определя като класическо.

„Хората продължават да ме питат от къде идва гласа ми и истината е, че не знам. Отговарям с „А защо вашите очи имат този цвят?” Това не е истински отговор, но е единственият, който имам” – казва най-ярката звезда на 2008.


Траклист:

1. Rockferry
2. Warwick Avenue
3. Serious
4. Stepping Stone
5. Syrup & Honey
6. Hanging On Too Long
7. Mercy
8. Delayed Devotion
9. I’m Scared
10. Distant Dreamer

Албумът на Дъфи “Rockferry” е на българския музикален пазар от Вирджиния Рекърдс/ Юнивърсъл Мюзик Груп с медийната подкрепа на телевизия и радио City.

Teenzona_team
24 Апр 2008 г.

Коментари: 1
Epitaph #1, 24 Апр 2008 г.
прилича на ненадрусания вариант на Amy Winehouse...