снимка: dbking

137 години от гибелта на Васил Левски отбелязва днес България. Годишнината ще бъде почетена с различни прояви в цялата страна. Венци и цветя ще бъдат поднесени пред паметниците на Апостола в София, Карлово, Пловдив, Варна, Плевен, Стара Загора, Сливен и Шумен.

Възпоминателната церемония по повод 137-та годишнина от обесването на Апостола в столицата ще започне в 17.00 ч. с панихида в храм „Света София". Тя ще бъде отслужена от Знеполския епископ Йоан. В 17.40 ч. от храма ще тръгне литийно шествие, което ще достигне до паметника на Васил Левски. Церемонията пред монумента ще започне в 18.00 ч. В нея ще се включат президентът Георги Първанов, премиерът Бойко Борисов, кметът на София Йорданка Фандъкова, министърът на културата Вежди Рашидов и други официални лица. Те ще поднесат венци, в памет на Апостола.

В София ще се проведе и традиционния лекоатлически крос, посветен на Апостола. Той започна в 12.00 ч. в Борисовата градина, като за участие до момента са се записали ученици от над 20 столични училища. Те ще почетат паметта на Васил Левски - идеолог и организатор на българската национална революция, основател на Българския революционен централен комитет и национален герой.

Слово в памет на Апостола на свободата Васил Левски ще изнесе председателят на Народното събрание Цецка Цачева, непосредствено преди зарята-проверка в Карлово. Преди това ще бъде отслужена панихида.

По повод годишнината Регионалният исторически музей в Благоевград организира серия открити уроци. Пред ученици ще бъде представена и мултимедийна презентация за живота и делото на Дякона. Освен това ще бъдат показани фотоси на родния град и дом на Апостола, на семейството на Левски, местата, където е бил учител, създал първия революционен комитет и където се е укривал от турците, снимки на негови съратници.

В Ямбол в навечерието на 19 февруари бе изнесена лекция на тема „Посланията в документалното наследство на Апостола от Регионалния исторически музей Ямбол и читалище „Съгласие". Читалището бе и домакин на премиерата на книгата „Заради Дякона Игнатия", с автор Величка Настрадинова. Читалище „Пробуда" се включи в отбелязването на годишнината с урок за Апостола на „тема Всяка красота умира млада".

Проявите за отбелязване на годишнината в Сливен започват с поднасяне на цветя на релефа на Васил Левски пред параклиса „Св. Цар Борис I Покръстител", пред паметните плочи на негови сподвижници в кв. „Клуцохор" и пред паметника на Панайот Хитов в кв. „Ново село" от 09.30 часа. В 10.30 часа ще има панихида в памет на йеродякон Игнатий в катедралния храм „Св. Димитър". Възпоменателната церемония и поднасяне на цветя пред паметника на Васил Левски на едноименния площад е предвидена за 11.30 часа.

Сливен още във вторник започна честванията. Тогава беше представен том 2 от книгата „Документалното наследство на Васил Левски" с участието на д-р Ст. Джавезов - председател на Фондация „В.Левски".

Във Варна е организирано поклонение пред паметната плоча на Апостола в кв. „Васил Левски". В 11.30 ч. ще започне общоградско поклонение със заупокойна молитва, полагане на венци с военен ритуал. Възпоменателната церемония ще се проведе пред паметника на Васил Левски в Морската градина. В Пловдив ще се проведе митинг-поклонение пред паметника на Дякона на централната алея на Бунарджика. Възпоменателен митинг организира и община Асеновград. Той ще се състои в двора на Общински детски комплекс в града.

Чествания ще има още в още редица български градове, сред които Габрово, Трявна, Добрич, Разград, Търговище, Свищов.

* * *

Васил Левски е заловен на 27 декември 1872 г. при Къкринското ханче. И до днес не е доказано кой е предателят на Апостола. Часове след залавянето му турците не са знаели кого точно са задържали. Апостола е отведен в София, където е изправен пред съд. Васил Левски изгражда защитата си на основите на правата на християните според турския Хатихумаюн, за да не издаде някого и вътрешната революционна организация. Няколко пъти той заявявал, че е търсил законни пътища за изменение на живота в Империята. Смъртната присъда е издадена на 14-ти и е потвърдена на 21 януари 1873 г. Според историците Комисията, съдила Апостола, е иззела функциите на съд, което е недопустимо по законите на самата империя. 60 подсъдими са осъдени на затвор и заточение и двама са обесени - Димитър Общи и Васил Левски. Апостолът увисва на бесилото на 19 февруари 1873 г. Тогава той още не е навършил 36 години.

Teenzona_team
19 Фев 2010 г.