снимка: www.wikipedia.org / Сателитна снимка на Великите американски езера

Учените са открили следи от праисторически човешки селища на дъното на езерото Хюрън, едно от Великите американски езера. Находката е разположена на дълбочина около 35 м на камениста верига, която е била естествен мост между бреговете на езерото, се казва в статия на списание Proceedings of the National Academy of Sciences.

По данни на водещия автор на публикацията, професорът от Мичиганския университет Джон О'Ший, това е първата находка от подобен род. Учените смятат, че са открили принадлежности за лов, които древните са използвали при улова на северни елени.

Находката датира към периода, когато тези земи са били населявани от палеоиндиански номадски племена и хора от ранния архаичен период на заселване на Америка. Тези периоди в тази местност са изключително слабо изучени заради недостиг на археологични свидетелства. Палеоиндианците са били номадски племена, докато от началото на архаичния период преди около 10 хиляди години тук са се формирали по-уседнали и многобройни популации от хора със своя култура и икономически връзки със съседите.

Особено малко е известно за прехода на хората от номадски начин на живот към уседнал. Вероятно находката на О'Ший ще помогне да се хвърли светлина върху този процес, отбелязва БГНЕС. "Тази находка е изключително важна, тъй като на дъното на езерото се крие доисторически ландшафт, който на практика не е засегнат от съвременната цивилизация и земеделие", смята ученият, цитиран от РИА "Новости".

Източник: Dariknews.bg

Teenzona_team
10 Юни 2009 г.

Коментари: 1
crazy_teen4e #1, 10 Юни 2009 г.
Супер! ^^