Учениците от единадесети и дванадесети клас от 105-то СОУ „Атанас Далчев” предприеха кампания, с която да популяризират сред връстниците си идеята за разделното изхвърляне на отпадъци. За целта те направиха кошчета за разделно събиране на боклуците и ги подариха на други столични училища, организираха концерт и учредиха стипендия „Млад, зелен предприемач”. Кампанията се реализира като част от програмата „Бизнес етика” на Junior Achievement, по време на която учениците научават как се изгражда и управлява една компания, какво е етика в бизнеса, как се провежда корпоративна социална отговорност и др.

 „Искаме да разкажем и  покажем на останалите ученици, че можем да бъдем отговорни и да помогнем за опазването на околната среда с нещо толкова лесно като разделното изхвърляне на отпадъците”, сподели за целта на събитието една от организаторките Полина Циова.

Кулминацията на кампанията беше проведеното в двора на училището на 18-и май събитие. В него учениците от няколко столични училища се запознаха отблизо с ползите от разделното изхвърляне, затвърдиха знанията с игри и се вдъхновиха от конкурса за най-иновативен продукт, изработен от рециклирани материали. Идеята беше подкрепена от Пламен Борисов, Станислава Семова и Венци Кътов от „Гласът на България”, миналогодишния финалист в същия формат Тодор Гаджалов и финалиста от X-фактор Богомил Бонев. Популярните сред младежите изпълнители пяха и говориха за силата на зелената идея, като развълнуваха и донесоха много настроение на всички присъстващи.

"Важно е младите да обръщат внимание на природата и опазването й, защото тя е нашето бъдеще" коментира Богомил Бонев, ученик в едно от най-добрите професионални училища в Северна България. „Подкрепихме с удоволствие тази зелена инициатива, защото е похвално млади хора да обръщат внимание на опазването на околната среда. Заслужават подкрепа в прекрасната мисия да привлекат колкото може повече ученици към каузата”, обясни своята мотивация за участие Пламен Борисов от „Гласът на България”.

Целта на ентусиазираните организатори е това зелено събитие да не е еднократно, а да има своето продължение. За целта беше събрана входна такса от два лева и със събраните средства се учреди стипендия „Млад, зелен предприемач”. Тя ще се присъжда на ученика, който е инициирал и подкрепял най-много зелената идея през цялата учебна година. Също така ще бъде създаден сайт, чрез който учениците ще продължат да убеждават своите връстници в ползите от опазването на околната среда. Целта е подобно благотворително събитие под надслов „Ден на отговорно отношение към Земята” да се провежда всяка година, за да се събират средства за стипендията за следващата учебна година, както и все повече ученици да научават за ползите от разделното изхвърляне на отпадъците.

Teenzona_team
20 Май 2013 г.