снимкa: www.sxc.hu

Учени от Университета в Кеймбридж установиха ген, с чието неправилно функциониране или отсъствие се обясняват повече от половината случаи на рак на гърдата, предаде АФП.

Генът, наречен NRG1 /неурегулин-1/, е бил установен в хромозома 8 и играе роля също така при рака на простатата, на яйчниците, на дебелото черво и на пикочния мехур, съобщава британската преса, според която това откритие представлява значителен напредък. Екипът от изследователи установил, че канцерогенни клетки не се появяват в хромозома 8, тъй като генът NRG1 спира разпространението им. Но, ако генът е увреден или липсва в тази хромозома, може да се появят тумори.

Всеки човек се ражда със здрав ген NRG1, но изглежда, че с течение на времето, той се уврежда, оставайки свободен пътя за канцерогенните клетки, показва изследването, пише БГНЕС. "Смятам, че NRG1 може да се окаже най-важното откритие през последните 20 години на ген, потискащ тумора, защото той ни дава важна информация относно нов механизъм, причиняващ рак на гърдата", каза ръководителят на изследването д-р Пол Едуардс.

"Имаме силни доказателства, че генът има роля за рака на гърдата, но нямаме причина да смятаме, че това не се отнася и за другите видове рак, сред които рака на простатата и на дебелото черво", допълни той.

Арлен Уилки от благотворителната организация Breast Cancer Campaign, която участвала във финансирането на изследването, счита, че това е "съществен напредък", който може да открие пътя за "множество нови стратегии за подобряване на диагностиката и лечението".

Източник: Dariknews.bg

Teenzona_team
12 Окт 2009 г.