Снимка: AntonioTajuelo.com

Човекоподобните роботи, които ще ни помагат в бита и домакинството, са вече факт и когато бъдат пуснати в продажба, ще струват около 30 000 лева. Това прогнозират реализаторите на проекта за създаването на най-усъвършенствания хуманоиден робот в света - АСИМО.

Машината, която за момента няма аналог в света, е вече в София, за да направи четиридневна демонстрация (в Интер експо център). Според създателите й тя има конструкцията на човек, може да ходи, да тича, да рита топка, да носи табла, да бута количка, да се здрависва, да говори и е способна дори да разпознава хора и предмети.

Разработването на двукраките хуманоидни роботи започва още през далечната 1986 година. Тогава обаче основният проблем на инженерите е как да достигнат до термина истинско вървене. Това включвало не само способността на машината да ходи и тича, но и да се балансира при завои, да изкачва стълби, да стои стабилно на краката си. Според координатора на презентацията на робота АСИМО - Жан Люк де Крае, този етап е вече приключил. С 34 електрически двигателя хуманоидното чудо, което пристигна в страната ни, е способно да изпълни 34 различни движения. А комуникацията с него, освен чрез смартфон или компютър, може да се осъществи и чрез гласови команди.

„Когато му казваш на глас, или чрез смартфона си, че искаш чай, и той вече веднъж научил къде е барчето или пък кухнята, ти го носи без нужда от повече обяснения или насоки. Това е заради способността му да запомня места и маршрути. А последното поколение роботи вече може да тичат по-бързо и да изпълняват още по-сложни задачи - например да отварят бутилка и да наливат питие", обяснява Жан Люк де Крае.

Следващата стъпка, пред която инженерите са изправени, е да усъвършенстват способността на робота да се учи и развива от случващото се около него. Според Жан Люк де Крае следващото поколение от японските роботи, което догодина ще бъде представено в Европа, ще може да дава и интервюта за медии.

АСИМО е име от абревиатура, чието разгръщане на български означава Усъвършенствана стъпка в иновативната мобилност. Тази стъпка обаче все още не се предлага на пазара, уверяват експертите. За да успеят хуманоидните роботи да се превърнат в пълноценен помощник на хората, било нужно да изминат поне още 15 години.

Източник: Димитър Панев, Dariknews.bg

Teenzona_team
08 Май 2012 г.