Хуманоидният робот Кобиан, който може да изразява седем човешки чувства, беше показан от учени от университета Уаседа в Япония.

"Емоционалният хуманоиден робот" може да изразява седем различни чувства, сред които удоволствие, изненада, тъга и антипатия. Освен това той заема различни пози, отговарящи на настроението му. Кобиан има мотори в лицето си, с помощта на които движи устните, клепачите и веждите си в различни позиции.

За да изрази удоволствие роботът слага ръцете на главата си и отваря широко уста и очи. За да изрази тъга, Кобиан се прегърбва, навежда глава и слага ръка на лицето си с жест, изразяващ тъга. Освен това, роботът може да се разхожда, да възприема заобикалящата го среда и да извършва физически задачи.

Роботът е разработен от изследователски екип от университета Уаседа в Токио и беше показан днес, информира БГНЕС. Екипът от учени, ръководен от проф. Атсуо Таканаши, работил в сътрудничество с компанията, произвеждаща роботи Tmsuk, от южния японски град Китакиуши. Създателите на Кобиан считат, че изразителността на робота го прави по-пригоден за взаимодействие с хора и за оказване на помощ във всекидневната дейност.


Източник: Dariknews.bg

Teenzona_team
26 Юни 2009 г.

Коментари: 1
Ruby_Bolger #1, 26 Юни 2009 г.
прилича ми на Мавин!!